Cioloş: Sunt optimist legat de aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene. Ar putea avea loc în acest an

| 21 ian, 08:43

Premierul Dacian Cioloş s-a declarat optimist miercuri cu privire la posibilitatea ca România să adere la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene în cursul acestui an, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă, după întâlnirile cu cancelarul Angela Merkel şi cu preşedintele Francois Hollande, România va avea susţinerea Franţei şi a Germaniei pentru aderarea la Schengen în acest an cu spaţiul aerian, Cioloş a replicat: "O să vedem. Eu sunt optimist. Există premise. Nu pot să mă pronunţ. Am pus pe masă toate argumentele şi nu am simţit contra-argumente consistente la ceea ce am spus până acum. Cred că mesajul din partea noastră s-a înţeles. Sigur că această decizie, dacă va fi luată şi când va fi luată, va fi luată într-un context mai larg. Nu e vorba doar de solicitarea aceasta a României, care nu e una nouă. E una deja cunoscută. Cu siguranţă se va ţine cont şi de alţi factori decât de faptul că România şi-a îndeplinit angajamentele". 

Premierul român a explicat că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi a demonstrat că este în măsură să apere frontierele externe ale UE. 

"Şi din discuţiile de la Berlin, şi din discuţiile de aici am subliniat faptul că acceptarea României, cel puţin într-o primă etapă, aşa cum au mai fost discutate aceste lucruri, cu intrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene din aeroporturi, nu ar face decât să recunoască faptul că Spaţiul Schengen suscită interes în continuare şi că şi noi suntem conştienţi că e nevoie să fie luate măsuri ca spaţiul Schengen să fie credibil mai ales prin capacitatea de a asigura protecţia frontierelor europene. Eu cred că oricum suntem pe calea cea bună, cu atât mai mult cu cât apar semne de recunoaştere a faptului că România a făcut progrese pe un domeniu pe care şi-a luat nişte angajamente. (...) Progresele acestea nu au fost făcute pe timpul guvernului actual, ci ele sunt puse în valoare doar acum", a spus Cioloş într-o conferinţă de presă la Ambasada României de la Paris.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 ian, 18:56
clau
cu spatiul maritim cum ramane? de acolo ar veni adevaratii bani pentru Romania

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ