Cioroianu: Cheltuielile militare ale României trebuie să crească

| 16 iun, 20:32

Cheltuielile militare ale României trebuie să crească, în contextul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii şi al situaţiei regionale, a declarat marţi istoricul Adrian Cioroianu, potrivit Agerpres.

 

"Cheia în securitatea României, în viziunea mea, este constituită din trei poli - menţinerea Uniunii Europene, menţinerea prezenţei americane în Europa, americanii trebuie să rămână în Europa, şi creşterea cheltuielilor de apărare. Cheltuielile militare ale României trebuie să crească, pentru că este injust să ceri unui partener, fie el şi strategic, să cheltuiască singur pentru apărarea unei zone planetare atât de extinse, mai ales în condiţiile în care, din păcate, vecinătatea noastră nu este una predictibilă, sau, dacă vreţi, poate să fie predictibilă, dar în sensul în care lucrurile acolo se vor complica", a spus Cioroianu, la dezbaterea publică prilejuită de celebrarea a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

Referindu-se la istoricul relaţiilor româno-americane, el a arătat că acestea au avut ''suişuri şi coborâşuri'', fiind o relaţie ce a evoluat de-a lungul timpului.

"Noi ne-am dorit un parteneriat pentru prosperitate, ăsta e adevărul, este o dorinţă pe care neamul românesc o asociază Occidentului, (...) numai că acest parteneriat în prosperitate tinde să devină în primul rând un parteneriat în securitate, pentru că, în momentul de faţă, în raport cu ce se întâmplă la Răsărit de România, securitatea devine cel puţin la fel de presantă ca şi prosperitatea pe care ne-o doream", a mai declarat Cioroianu.

El a ridicat şi problema vizelor şi a spus că şi-ar dori să vadă mai mulţi studenţi români în SUA.

"Asta e legat de o problemă pe care nu văd de ce n-aş pune-o - problema vizelor - aş dori ca la următoarea aniversare, că vor fi 140 de ani, că vor fi 136 de ani, problema vizelor să fie rezolvată", a mai arătat Cioroianu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ