Circa 50.000 de apartamente s-au debranşat în 2015. In 9 judeţe toată populaţia foloseşte sisteme proprii de încălzire

| 22 feb, 11:27

Circa 50.0000 de apartamente din Romania au fost debranşate, în 2015, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, după ce în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunţe la CET-uri, conform unei analize realizate de o companie de producţie şi furnizare de echipamente şi servicii destinate încălzirii, remisă luni Agerpres.

În topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări, în 2015, se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranşate. Pe locurile următoare, conform analizei realizate de Ariston Thermo România, în top se află şi Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat. 

'Potrivit datelor raportate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente. Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare', a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România. 

Datele raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri. Potrivit analizei, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România. 

În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a precizat că, în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ