Cîţu, despre legea pensiilor: ”Obiectivul e de a elimina riscul de nesustenabilitate peste 15 ani!”

| 01 iun, 19:16

Premierul Florin Cîţu anunţă că obiectivul viitoarei legi a pensiilor este acela de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii, el afirmând că riscul cel mai mare cu acest sistem va fi peste 15 ani, atunci când "vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini".

 

Florin Cîţu a explicat că viitoarea lege a pensiilor este discutată de către un grup de lucru format din experţi, iar sustenabilitatea este una dintre probleme.
"Cred că în 15 ani e riscul cel mai mare. Atunci este riscul cel mai mare pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. (....) Obiectivul este acela de a elimina acest risc de nesustenabilitate peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură. Este o situaţie mai complexă. Nu ştim exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de nesustenabilitate. Acesta este doar un indicator la care ne uităm, dar sunt mai mulţi indicatori acolo”, a afirmat Florin Câţu, luni seară, la Digi24.
Conform premierului, în discuţiile cu Comisia Europeană nu s-a stabilit o vârstă de pensionare pentru muncitorii din România, ci doar ideea unei legi a pensiilor care să fie sustenabilă, dar şi pe cea a evitării unor "creşteri ad hoc de pensii" înaintea unor runde de alegeri întrucât acestea "destabilizează sistemul de pensii”.
Cîţu a menţionat că reformele pensiilor din alte ţări au durat şi şapte sau opt ani.
"Eu aici aş vrea să ducem România: oamenii să înceapă să ia decizii de investiţii singuri. Să nu aştepte Guvernul să investească, pentru că Guvernul nu este cel mai bun administrator al banilor noştri. Eu vă spun că cele mai bune decizii le iau oamenii cu banii lor, nu le ia Guvernul de aceea nici nu vreau să cresc taxe. (...) În ceea ce priveşte pensiile private, cred că deciziile pe care le iau oamenii sunt mai bune decât le ia Guvernul, dar, bineînţeles, ceea ce pot să promit eu – şi am pus şi în acest PNRR – este că nu vom face ceea ce a făcut PSD: nu vom veni cu altă Ordonanţă 114 care să încerce să naţionalizeze Pilonul 2 de pensii. Asta vă spun foarte clar, nu pentru că cere cineva aşa ceva, ci pentru că în asta cred. Nu naţionalizăm Pilonul 2 de pensii şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă acest lucru, eu mă angajez că nu vom face aşa ceva”, a completat Florin Cîţu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ