CNCD: Declaraţia lui Băsescu despre natalitate nu este discriminare

| 03 iul, 2013

Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu privind natalitatea şi rolul femeii nu constituie discriminare, ci se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, a decis Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), exprimându-şi însă dezaprobarea faţă de conţinutul declaraţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu femeile de afaceri, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea roma este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră.

"Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate, «Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic». Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (...) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct", a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

El a arătat că în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică "o pierdere uriaşă". El a spus că aceasta va aduce şi "o schimbare consistentă a structurii populaţiei pentru că avem minoritatea roma, care este extrem de productivă".

"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Băsescu.

Una dintre interlocutoarele sale i-a argumentat că nivelul de protecţie a femeii însărcinate şi gravide s-a redus în timpul Guvernului Boc, atât privind concediul maternal, cât şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Preşedintele i-a replicat că România are una dintre cele mai favorabile legislaţii din UE în acest sens, în condiţiile în care în Belgia stau numai 30 de zile în concediu de creştere a copilului, fără concediu prenatal.

"Problemele nu sunt la timp, sunt la susţinerea financiară, lucru pe care îl recunosc", a spus Băsescu, care a argumentat însă că şi înainte de plafonarea operată de Guvernul Boc la indemnizaţia de creştere a copiluluirata natalităţii a fost tot în scădere.

El a spus că cheia creşterii natalităţii nu stă în facilităţile acordate femeii care naşte, ci în siguranţa socială.

"Incertitudinile legate de siguranţa locului de muncă, de plata ratei la bănci, de ce s-o mai întâmpla, e în coliziune cu măsurile pe care statul le-a luat în România ca să stimuleze creşterea natalităţii. Avem o societate încă nestabilizată complet şi acesta poate fi un efect", a mai argumentat Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ