CODUL FISCAL, aprobat de Camera Deputaţilor. Reducerea TVA la 19% intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016

| 24 iun, 15:52

Proiectul de Cod Fiscal a fost aprobat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, cu 306 voturi pentru, 2 împotrivă şi o abţinere, transmite Agerpres.

 

Actul normativ prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% începând din data de 1 ianuarie 2016. Iniţial, Guvernul a propus scăderea TVA la 20% începând de anul viitor şi la 18% din 2018.

De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcţii speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unică de impozitare este prevăzut să scadă de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Citeste si: BUGETUL din 2014: veniturile din TVA au scăzut cu 2%, încasările din impozitul pe profit au urcat cu 12%

Alte modificări vor fi aplicate în sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului - dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.

Contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, începând din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, însă în Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%.

Citeste si: Teodorovici, DESTĂINUIRE: DE CE ANUME depinde reducerea TVA la 19%

Deputaţii au aprobat, tot miercuri, şi Codul de Procedură Fiscală.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ