COFACE: Firmele aflate în insolvenţă nu pot fi înlocuite

| 27 iun, 2013

Companiile care intră în insolvenţă au o durată medie de funcţionare de 7-8 ani, iar golul financiar şi social lăsat de acestea nu poate fi înlocuit de firmele nou înfiinţate decât după 3-4 ani de activitate, astfel că procesul de regenerare a economiei este aprope inexistent, potrivit Coface.

"2012 a fost primul an după 2008 care a înregistrat, pe întreg parcursul, o creştere per total a insolvenţelor mai rapidă decât cea a firmelor nou înmatriculate. Chiar dacă numărul înmatriculărilor este de aproape 3 ori mai mare decât insolvenţele, având în vedere că insolvenţa nu este singurul mecanism de ieşire de pe piaţă, raportul intrări-ieşiri este 1 la 1. Procesul de regenerare a firmelor este greoi, dacă nu de fapt economia nu se regenerează", a declarat Iancu Guda, business & debt collection şi macroeconomic Analyst Coface.

El a arătat că premisa potrivit căreia firmele în insolvenţă sunt mai puţin competitive, iar acestea vor fi înlocuite cu unele mai competitive este greşită.

Potrivit Coface, dacă anul 2012 a fost anul insolvenţelor microîntreprinderilor, în 2013 se va înregistra un număr de insolvenţe mai mari în cazul firmelor medii şi mari.

"Din ce în ce mai multe firme medii şi mari intră în insolvenţă. Primul trimestru din acest an a semnalat un record negativ în acest sens", a adăugat Guda.

Astfel, în primul trimestru au intrat în insolvenţă trei firme cu o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, faţă de una în perioada similară a anului trecut, patru cu un rulaj de 50-100 milioane de euro, iar alte 15 cu venituri de 10-50 milioane de euro. Spre comparaţie, în trimestrul unu din 2012 o singură firmă cu 50-100 milioane de euro afaceri a intrat în insolvenţă şi şase cu 10-50 milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ