Comasarea referendumului cu europarlamentarele - şah mat la opoziţie

| 15 ian, 2014

Nu aduce anul ce aduce ceasul, expresia se pretează ideal pentru scena noastră politică. Deunăzi, liderii USL au reuşit dintr-o singură mutare să pună la colţ toată opoziţia şi cel mai important l-au redus la tăcere pe Traian Băsescu.

Tactica aplicată de Victor Ponta şi Crin Antonescu s-a dovedit mai mult decât năucitoare pentru adversarii politici, degringolada fiind creată de elementul surpriză -referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare. Pentru putere această manevră reprezintă o victorie importantă de etapă şi vine la momentul oportun după o perioadă destul de îndelungată când s-a poziţionat mai mereu în defensivă.

Dacă nu vom avea vreun tsunami politic până în luna mai, la cum arată astăzi sondajele, consecinţele scrutinului comun pot fi uşor de anticipat pentru tabăra PDL - FC - PMP. Consultarea populaţiei pentru modificările aduse Constituţiei va avea un prag de validare 50% plus unu şi se va desfăşura pe durata a două zile consecutive, au anunţat copreşedinţii Uniunii. Prima reacţie a venit din partea mezinei preşedintelui, în nota caracteristică, lipsită de substanţă şi puerilă. Elena Băsescu susţine că iniţiativa reprezintă o lipsă de respect la adresa Uniunii Europene şi că planul nu va fi acceptat la Bruxelles. Replica UE a venit însă prompt şi a sunat sec. Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene - “Este o chestiune internă şi nu este ceva asupra căruia vom avea un comentariu”. Bobiţă a uitat un alt “amănunt”, în 2007 tăticul a organizat referendumul pentru votul uninominal concomitent cu primele europarlamentare.

A urmat ca la un semn cealaltă Elena, Udrea, dezamăgită de dezamorsarea conflictelor din cadrul USL. Atitudinea deputatului democrat-liberal ne dezvăluie că Băsescu şi aripa Udrea din PDL îşi creionaseră acţiunile viitoare în funcţie de implozia USL. Udrea nu a scăpat prilejul să prefaţeze războiul care se va purta în jurul referendumului pentru revizuirea legii fundamentale - “Dacă nu vor fura la referendum, nu cred că vor atinge pragul de prezenţă”. În traducere, tandemul Băsescu-Udrea va folosi toate pârghiile ca această consultare să nu fie validată, vom asista la o reeditare a referendumului pentru demisia preşedintelui din vara lui 2012.

Încă o dovadă că purceaua-i moartă-n coteţul opoziţiei o reprezintă declaraţiile celor trei crai Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu şi Eugen Tomac. Preşedintele FC a reluat aceeaşi retorică de suet legată de impunerea măsurilor de către putere, în timp ce Predoiu vorbeşte decepţionat de reîncărcarea politică a USL-ului, situaţie care a dat peste cap visul de premărire al pedeliștilor (aripa Blaga) într-o posibilă alianţă cu liberalii. Un alt treilea discurs, adoptat iute şi de naivele vuvuzele băsiste, a fost prezentat de Eugen Tomac. Şeful Mişcării Populare crede în scenariul potrivit căruia Crin a căzut în capcana PSD, iar după alegerile europarlamentare va fi debarcat din drumul spre Cotroceni.

A doua lovitură recepţionată de Băsescu şi compania o reprezintă hotărârea USL care vizează reducerea la 300 a numărului de deputaţi şi revenirea la votul pe liste. Practic, liderii USL au preluat din mers un proiect abandonat de preşedinte şi PDL în 2007 şi au pus cireaşa pe tort. Indiscutabil vor câştiga și această dispută imagologică în maniera veni, vidi, vici…
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 ian, 2014
aadrian
@ andrei pop PROSSSTANNEEE ia- o -ncet si lubrefiat! Cu o floare nu se face primavara... pana sa ajunga sa se voteze la europarlamentare jumatate din zoaia usl va fi pe la parnaie !
Asa ca mah poppica mica si chioara te bucuri degeaba! MARSH!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ