Comerțul cu produse alimentare, tot mai legat de mediul online

| 05 ian, 17:36

În anul 2020, evoluția comerțului în România a fost puternic influențată de evoluția pandemiei de Covid-19. Pe de o parte au fost restricții instaurate de către autorități, pe de altă parte chiar consumatorii și-au modificat voluntar unele obiceiuri de consum în viața de zi cu zi, inclusiv pentru a-și proteja mai bine sănătatea.

Comerțul cu dominantă alimentară a fost aproape singurul avantajat de pandemie (alături de zona IT&C). Pe cele mai multe nișe, consumul nu a scăzut, ba chiar sunt categorii unde a crescut. Spre exemplu, în sectoarele de băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare și cafea: astfel de produse au putut fi cumpărate mai rar din HoReCa, deci a crescut consumul acasă.

Pe piața bunurilor de larg consum, în special pe partea de alimente, au existat totuși modificări. În anumite perioade, clienții au făcut provizii de produse de bază, punând presiune pe producători, importatori, distribuitori și retaileri. Însă au existat și alte momente de supra-aprovizionare, ceea ce a determinat pierderi în lanțul de comerț (produse cu termen scurt de valabilitate ajung adesea să fie distruse. Românii merg la cumpărături offline mai rar și o fac tot mai mult în magazine de proximitate. Astfel, au scăzut vânzările în hipermarketuri (mai ales în cele din mall-uri) și au crescut în micile maketuri și supermarketuri, în magazinele de cartier - mare parte din ele tot componente ale lanțurilor retailerilor de top.

Interesant este însă că a crescut puternic interesul românilor pentru comenzi online interesul românilor pentru comenzi online de produse alimentare. Creșterile sunt pur și simplu fabuloase, sunt mulți retaileri care au înregistrat ascensiuni ale vânzărilor online de sute de procente în termen scurt. A existat cerere mare în starea de urgență, dar trendul nu s-a oprit apoi. Acum, când multe localități sunt în carantină, cererea de produse alimentare cu livrare la domiciliu este foarte mare.

Se folosesc sisteme precum Glovo sau Bringo, dar și alte variante de curierat propriu sau apelând la alte servicii din piață. Demn de remarcat este că marii retaileri au resimțit apetitul pieței pentru comenzi online, și-au upgradat platformele de specialitate pe internet și încurajează în prezent acest tip de comerț. Se livrează rapid, chiar și în aceeași zi. Dintr-un business de nișă realizat mai mult simbolic și în virtutea unui trend de viitor îndepărtat, comerțul online cu produse alimentare a devenit o componentă importantă pentru marii și micii retaileri.

Mai mult decât atât, mulți producători - de toate dimensiunile din punct de vedere al cifrei de afaceri și al brandului - au investit în website-uri propii cu platforme e-commerce. Se pot comanda fel de fel de produse alimentare cu livrare la nivel național prin curier, inclusiv produse pentru care s-au găsit soluții de păstrare ale lanțului termic specific (produse refrigerate). De asemenea, există tot mai multe magazine online dedicate, inclusiv pe nișe - bio, vegan, raw vegan, cu specific național etc. În toate cazurile, se caută soluții tehnice premium, de la platforme fiabile, la planuri de găzduire web performante planuri de găzduire web performante, cu uptime aproape de 100% și care permit viteze mari de încărcare a paginilor web. Providerii de web hosting au cereri tot mai multe pentru servere VPS și chiar pentru servere dedicate.

Este clar că și în anul 2021 comerțul cu produse alimentare va fi tot mai legat de mediul online. Românii recurg la un mix de achiziții, offline și online. Trendul este în linie cu ceea ce se întâmpla pe piețele dezvoltate chiar și înainte de apariția situației speciale cu criza din sănătate care marchează anul 2020.

 

.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ