Comisia de cultură a Senatului a dat aviz favorabil unui proiect care modifică Legea Audiovizualului

| 18 iun, 2013

Comisia pentru cultură din Senat a dat marţi raport favorabil unui proiect legislativ care modifică Legea audiovizualului în sensul adaptării sectorului audiovizual la evoluţia pieţei şi la cea a comportamentului agenţilor economici - furnizori de servicii media audiovizuale, distribuitori de servicii, intermediari sau beneficiari ai serviciilor de publicitate televizată.

Senatorii din Comisia de cultură au adoptat un amendament care prevede ca şi societăţile care au datorii reeşalonate la bugetul de stat să poată solicita licenţe audiovizuale, această prevedere fiind adăugată la cea care preciza obligativitatea pentru solicitanţi de a depune certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea sau modificarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.

Potrivit proiectului, solicitanţii de licenţe au obligaţia să depună declaraţiile notariale, emise la momentul solicitării sau modificării licenţei audiovizuale, prin care societatea comercială care solicită acordarea sau modificarea licenţei, precum şi fiecare asociat sau acţionar care deţine o cotă mai mare de 20 la sută din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei societăţi titulare de licenţă audiovizuală declară pe propria răspundere dacă este investitor sau acţionar direct ori indirect la alte societăţi comerciale de comunicaţie audiovizuală, cu precizarea procentului deţinut din capitalul social al acestora.

O altă prevedere a proiectului stabileşte că spoturile publicitare şi de teleshopping izolate, altele decât cele difuzate în cadrul transmisiilor sportive, nu trebuie să depăşească 10 secunde.

De asemenea, pot fi difuzate, potrivit acestui proiect de act normativ, maximum trei spoturi de repriză, respectiv maximum 6 spoturi pe transmisie sportivă, în cadrul competiţiilor care nu presupun organizarea acestora pe reprize.

Respectivele spoturi trebuie să fie însoţite pe toată durata difuzării de un marcaj cât mai vizibil, constând în majuscula 'P' încadrată într-un cerc cu suprafaţa transparentă, cu dimensiunea de minimum 30 de puncte în format SD - definiţie standard - respectiv 60 de puncte în format HD - înaltă definiţie - amplasat în partea din dreapta jos a ecranului.

Spoturile publicitare şi de teleshopping izolate, altele decât cele difuzate în cadrul transmisiilor sportive, constituie o excepţie şi pot fi difuzate în orice interval orar, dar nu mai mult de 5 spoturi publicitare şi de teleshopping izolate pe zi şi în intervalul orar 23,00 - 6,00, în cazul publicităţii pentru băuturi spirtoase.

Proiectul de lege a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor, care l-a dezbătut în data de 23 aprilie în calitate de primă Cameră sesizată. De asemenea, la Senat, proiectul a primit un aviz favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru buget-finanţe.

'Caracterul urgent al adoptării proiectului reiese în urma efectuării unei analize a funcţionării instituţiilor media din România şi a normelor legale care le reglementează activitatea, din care s-au delimitat unele aspecte privind necesitatea eliminării corupţiei şi a practicilor netransparente, precum şi asigurarea unui mediu concurenţial corect, aspecte decisive pentru respectarea dreptului publicului român la producţii audio-video de calitate', susţine Guvernul în expunerea de motive a proiectului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ