Comisia Etică a TVR îi recomandă lui Tănase să permită şi celor din afara TVR să candideze pentru CA

| 13 ian, 2014

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune îi recomandă lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să permită şi accesul persoanelor din afara televiziunii să candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al instituţiei.

Comisia de Etică şi Arbitraj "recomandă conducerii SRTv să renunţe de îndată la condiţia suplimentară pusă candidaţilor personalului angajat şi să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune", se mai spune în comunicatul postat pe site-ul TVR, conform Mediafax.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat, săptămâna trecută, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014. La aceste alegeri pot candida însă doar angajaţii Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara televiziunii publice.

Comisia de Etică şi Arbitraj a analizat sesizările lui Florică Iosiv, jurnalist (S) în Departamentul TVR 1, şi Cornel Mihalache, jurnalist senior la Casa de Producţie, "care, în esenţă, consideră abuzivă, ilegală şi discriminatorie decizia Comitetului Director de a condiţiona candidatura reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv de statutul de angajat al instituţiei", conform unui comunicat postat pe site-ul TVR.

Potrivit sursei citate, după analiza sesizărilor, a Hotărârii de CD contestate, a prevederilor Legii 41/1994 şi a articolelor de presă dedicate subiectului, Comisia de Etică şi Arbitraj a ajuns în unanimitate la mai multe concluzii.

Astfel, Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că "decizia este contestabilă în ceea ce priveşte legalitatea".

"Criticile formulate de mai multe organizaţii neguvernamentale, între care şi Centrul de Resurse Juridice, ridică mari semne de întrebare asupra interpretării pe care Comitetul Director o dă Legii 41/1994. Ziariştii şi ceialţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie părtaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.

Potrivit Comisiei de Etică şi Arbitraj, "decizia este discriminatorie".

"Instituirea unor standarde diferite în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru C.A. de către entităţile prevăzute de lege dezavantajează personalul angajat al SRTV în raport cu grupurile parlamentare, minorităţi, Guvern şi Preşedintele României. În acelaşi timp, prin impunerea unor criterii de selecţie suplimentare pentru reprezentanţii salariaţilor se creează în mod artificial două categorii de membri ai consiliului, deşi atribuţiile acestora sunt similare", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.

Comisia mai spune că "decizia reprezintă o îngrădire a drepturilor salariaţilor".

"Măsura luată de conducerea SRTv limitează dreptul angajaţilor de a-şi desemna reprezentanţii potrivit propriilor convingeri şi criterii. În absenţa oricăror argumente sau motivaţii, condiţiile impuse de administraţie reprezintă o dovadă de neîncredere în discernământul salariaţilor de a susţine un candidat potrivit intereselor lor. Subliniem că doar Parlamentului, prin comisiile de specialitate, îi revine rolul de a evalua compatibilitatea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.

De asemenea, Comisia de Etică şi Arbitraj spune că "decizia a fost luată în condiţii lipsite de transparenţă".

"Modul intempestiv în care a fost modificat Regulamentul de alegere a reprezentanţilor salariaţilor, eliminarea posibilităţii de contestare, evitarea oricărei dezbateri sau consultări prealabile cu cei afectaţi, ca şi refuzul oricărei explicaţii ulterioare adoptării măsurii, pot fi la rândul lor interpretate ca forme de desconsiderare a angajaţilor", spune Comisia de Etică şi Arbitraj.

Aceeaşi Comisie mai afirmă că "decizia este contradictorie în raport cu logica organigramei SRTv".

"Este nefiresc ca membrii Comitetului Director, a cărui componenţă este aprobată, potrivit Legii 41/1994, de către Consiliul de Administraţie, să impună condiţii de eligibilitate pentru o parte dintre membrii organismului de conducere superior", mai spune Comisia de Etică şi Arbitraj.

Având în vedere aceste concluzii şi în baza atribuţiilor prevăzute de Statutul ziaristului din SRTv,

Societatea Română de Televiziune a anunţat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), în urma hotărârii Comitetul Director din 8 ianuarie 2014.

"Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 şi demiterea Consiliului de Administraţie", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, la alegeri "poate candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director".

"Votul va avea loc în data de 17 ianuarie 2014, între orele 08.00-20.00, iar rezultatele finale vor fi afişate duminică, 19 ianuarie, după soluţionarea eventualelor contestaţii", se mai spune în comunicat.

Tag-uri: Stelian Tănase, tvr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ