Comisia Europeană: Al treilea program privind balanţa de plăţi convenit cu România s-a încheiat miercuri

| 30 sep, 14:20

Al treilea program privind balanţa de plăţi convenit de Comisia Europeană cu România s-a încheiat miercuri, 30 septembrie, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

În cadrul acestui program, CE a acordat României o linie de credit preventivă în valoare de două miliarde de euro.

Programul cu CE s-a derulat în paralel cu un acord de tip stand-by convenit cu Fondul Monetar Internaţional, care a expirat sâmbătă, 26 septembrie. 

'Programul a sprijinit România în consolidarea stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare, a potenţialului de creştere al economiei, îmbunătăţirea capacităţii administrative, reformarea administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi restructurarea companiilor de stat', se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

Executivul comunitar precizează că acum va începe etapa de supraveghere post-program care va presupune vizite semi-anuale pentru a evalua situaţia economică, fiscală şi financiară a ţării până în luna mai 2018. Pe lângă supraveghere post-program, Comisia va continua cooperarea sa strânsă cu autorităţile române în contextul Semestrului European şi al cadrului de supraveghere fiscală şi macroeconomică.

Citeste si: Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: România va solicita încheierea unui nou acord cu FMI în cursul acestui an

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că România va solicita în mod oficial încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degrabă pe implementarea reformelor structurale decât pe deficitul bugetar. 'Cu siguranţă vom solicita în mod oficial FMI, în cursul acestui an, să demarăm negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi încheiat şi fără participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite', a explicat Eugen Teodorovici. 

Începând din 2009 şi până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat şi economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ