Comisia Europeană dă în judecată România

| 18 iun, 14:37

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Regulamentul are ca obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării cu gaze, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Agerpres. În acest scop, statele membre trebuie să elaboreze, printre altele, planuri de urgență și să le notifice Comisiei Europene. Un plan de urgență stabilește măsurile și procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze și care sunt bine coordonate cu statele membre vecine. Statele membre au avut obligația de a adopta aceste planuri până la data de 3 decembrie 2012.

În noiembrie 2013, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere deoarece nu a adoptat un plan național de urgență. În noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze. Planul de urgență încă nu a fost adoptat și acest lucru poate afecta capacitatea României de a face față unei posibile situații de criză.

Citeşte şi: Ministrul Energiei: Guvernul ar putea aproba miercuri majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie

Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale creează un indicator comun pentru a evalua amenințările grave la adresa securității aprovizionării cu gaze. De asemenea, definește standardul de aprovizionare pe care țările din UE trebuie să se pregătească să îl respecte, chiar și în cazul unei întreruperi; solicită statelor membre să desemneze o autoritate responsabilă în mod specific pentru aprovizionarea cu gaze; solicită autorității să creeze un plan de acțiune preventiv care să evalueze riscurile legate de aprovizionare și să propună măsuri preventive, cum ar investițiile în conducte noi; solicită autorității să elaboreze planuri de urgență pentru a face față unei crize; instituie un grup de coordonare pentru gaze, pentru a coordona acțiunile și a permite realizarea unui schimb de informații între autoritățile naționale și industrie.

La 16 octombrie 2014, Comisia a publicat comunicarea privind testele de rezistență care analizează efectele unei posibile întreruperi, parțiale sau totale, a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia. Una dintre principalele concluzii a fost că sporirea cooperării și coordonării poate atenua substanțial impactul unei întreruperi. În paralel cu testele de rezistență, a fost adoptat un raport privind punerea în aplicare a Regulamentului privind securitatea aprovizionării. Acesta a demonstrat ca regulamentul a produs deja efecte benefice importante privind securitatea aprovizionării cu gaze a Europei, atât în ceea ce privește pregătirea pentru o situație de criza, cât și în ceea ce privește măsurile de atenuare a efectelor acesteia. În același timp, raportul a evidențiat și domeniile în care îmbunătățirea punerii în aplicare poate consolida și mai mult securitatea aprovizionării cu gaze a Europei. În prezent, Comisia lucrează la o revizuire a regulamentului. Revizuirea nu înseamnă că aplicarea regulamentului poate fi suspendată. Prin urmare, Comisia își continua eforturile pentru a încuraja o mai buna respectare a dispozițiilor existente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iun, 15:07
Gabriela
Un sistem verificat pentru a castiga bani! Este bine să dai maxima atentie acestei oportunitati! In timp ce altii inca mai cauta oferte care sa le aduca bani, tu poti chiar acum sa iei startul si sa incepi sa castigi bani seriosi! Metoda este deja verificata si functioneaza perfect. Pentru mai multe informatii, cauta-ma urgent la adresa mea de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ