Comisia Europeană recomandă României să ducă la bun sfârşit programul de asistenţă financiară UE-FMI

| 29 mai, 2013

Comisia Europeană recomandă României să ducă la bun sfârşit programul de asistenţă financiară UE-FMI, care a asigurat continuarea procesului de consolidare fiscală, precum şi ameliorarea gestiunii şi controlului finanţelor publice.

Propunerea CE către Consiliul Uniunii privind recomandările pe 2013 pentru România notează că în urma unei cereri prezentate de România în februarie 2011, CE şi FMI au negociat cu autorităţile române un program preventiv de ajustare economică.

Recomandarea ca România să ducă la bun sfârşit programul de asistenţă financiară cu UE-FMI este prima dintre cele opt ale CE către ţara noastră, anunţă Agerpres.

În contextul asistenţei preventive a UE, România s-a angajat să pună în aplicare un program amplu de politici economice, cu un accent special pe măsuri de reformă structurală menite să amelioreze funcţionarea pieţei muncii şi a pieţei produselor şi să sporească rezilienţa şi potenţialul de creştere ale economiei româneşti.

Programul a asigurat totodată continuarea procesului de consolidare fiscală, îmbunătăţirea gestiunii şi controlului finanţelor publice şi întreprinderea reformelor necesare în ceea ce priveşte politica externă, politica monetară, politica privind stabilitatea financiară şi cea privind pieţele financiare, adaugă textul citat.

În luna martie acest an, România a solicitat formal prelungirea cu trei luni a programului FMI, mai precizează documentul.

În contextul semestrului european, Comisia a efectuat o analiză cuprinzătoare a politicii economice a României şi a evaluat Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă ale României. Comisia a ţinut seama nu numai de relevanţa acestor programe din punctul de vedere al asigurării sustenabilităţii politicii bugetare şi socioeconomice a României, ci şi de conformitatea acestora cu normele şi orientările UE, dată fiind necesitatea de a consolida guvernanţa economică globală a Uniunii Europene prin oferirea unei contribuţii a UE la deciziile naţionale viitoare, se arată în Recomandarea făcută de Comisie Consiliului European, publicată pe site-ul Executivului comunitar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ