Comisia Europeană s-a săturat de derapajele lui Băsescu în politica externă

| 04 dec, 2013

Festivismul cu care Băsescu anunță “vrem să ne întregim țara” a fost reluat de președinte în cadrul summit-ului de la Vilnius, intervenția sa producând efecte extrem de nocive și reușind să tulbure apele atât la Bruxelles cât și la Chisinau.  Comisia Europeană a deplâns declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.

Traian Băsescu a demonstrat cum, printr-o singură declarație, poți face atât de mult rău unei țări. Prezent într-o emisiune la TVR 1, președintele a afirmat că următorul proiect politic pentru România, după NATO și Uniunea Europeană, ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova. “Mai devreme - nu vă gândiți mâine - sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face.

România a avut un proiect fundamental de țară - NATO. A avut un al doilea proiect de țară, UE. Eu cred că un al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Moldova”, a afirmat Traian Băsescu, la emisiunea "La vârf" realizată de Mihai Rădulescu.

Festivismul cu care Băsescu anunță “vrem să ne întregim țara” a fost reluat de președinte în cadrul summit-ului de la Vilnius, intervenția sa producând efecte extrem de nocive și reușind să tulbure apele atât la Bruxelles cât și la Chisinau.  De altfel, conform spuselor unui diplomat european pentru site-ul Euractiv, Comisia Europeană a deplâns declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.

Potrivit aceluiași Euractiv, Comisia ar aprecia declarațiile de unire ale președintelui Băsescu, ca fiind ultimul lucru de care era nevoie pentru avansarea iniţiativei Parteneriatului Estic, inițiativă deja afectată de modificarea poziţiei Ucrainei în cursul summitului de la Vilnius. Agitarea spiritelor în această regiune, în contextul fragil în care se găsește Ucraina astăzi, au deranjat puternic UE, Comisia reacționând prin canale mai mult sau mai puțin oficiale. Totodată, declarațiile lui Traian Băsescu pun Republica Moldova într-o situație mai mult decât delicată, premierul moldovean Iurie Leancă răspunzând diplomatic că țara sa nu este pregatită pentru o asftfel de unire. Acesta a întărit faptul că obiectivul Republicii Moldova este acela de a deveni un membru al UE, moment în care vor face oricum parte dintr-un spațiu economic și comercial comun cu România. Prezent și el la summit, fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat a catalogat declarația lui Traian Băsescu drept una care poate ajuta Rusia, apreciind că singurii care pot profita de o asemenea declaraţie sunt comuniştii pro-ruşi, care vor doar să destabilizeze ţara.


Cei de la Euractiv precizează ca l-au invitat pe Băsescu să comenteze cu privire la unificarea României cu Republica Moldova, doar că preşedintele român s-a mulţumit să răspundă doar râzând. Hăhăitul prezidential este deja cunoscut drept o formă mascată de recunoaștere a vinei, doar ca în acest caz, demonstrează inconștiența și lejeritatea cu care a acționat președintele. În condițiile în care tensiunea față de evenimentele din zona estică este tot mai mare, Băsescu nu a făcut decât să pună gaz pe foc. Urmărindu-și doar interesul meschin, pe termen scurt, președintele României nu a ținut cont de consecințe, acționând cu o nonșalanță care frizează patologicul. Nu ar fi de mirare dacă președintele Băsescu ar declara ulterior că în momentul în care a făcut afirmațiile respective, se găsea sub influența băuturilor alcoolice.

Premierul Victor Ponta își exprimă speranța că partenerii europeni să ignore aceasta luare de poziție a președintelui. Totuși, nu este exclus ca repetarea insistentă din partea lui Băsescu a unor mesaje de acest tip să determine chiar poziții oficiale de la nivelul CE. Dacă în urma cu un an jumate, președintele părea să se bucure de o anumită susținere a unor lideri europeni, astăzi Comisia Europeană dă un semnal solid că nu mai tolerează derapajele lui Băsescu. Cel  puțin pe cele care privesc politica externă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2013
Bercu
bla-bla-bla
Dupa ce ca te chiama Stan .... Cine este reprezentantul Comisiei Europene care a facut respectiva declaratie ? ...Ce semnal "solid"a dat Comisia , ca nu mai suporta ...bla-bla -bla ?
Cine ti-a zis ziarist Cipriane ?
04 dec, 2013
cantautor
"De altfel, conform spuselor unui diplomat european pentru site-ul Euractiv, Comisia Europeană a deplâns declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova"

de fapt ,articolul este scris de in jurnalist bulgar care ,chipurile,citeaza o sursa diplomatica...neidentificata..

ziarist de 0,7 eurocenti ,adica de aproape nimic,cat se spune ca e cresterea pretului la benzina...(sursa:Sova,Sarbu,Voinea...)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ