Comisia Europeană va "lupta" pentru menţinerea MCV pentru România şi Bulgaria

| 17 mar, 13:58

Comisia Europeană nu vede "sustenabilitate" în progresele făcute de România şi Bulgaria "într-o serie de domenii", aşa că va "lupta" pentru menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră şi cea vecină până când toate obiectivele fixate la aderare vor fi îndeplinite, a declarat miercuri secretarul general adjunct al executivului UE, Paraskevi Michou, citat de Sofia News Agency.

Într-o conferinţă organizată de europarlamentarii bulgari la Bruxelles, Michou a subliniat că, deşi înţelege "deazmăgirea" unora din cauza menţinerii monitorizării României şi Bulgariei, nu va fi niciodată de acord că MCV este ineficient şi nu are niciun impact, aşa cum vehiculează criticii.

"Mă voi lupta cu voi pentru ca obiectivele să fie îndeplinite în mod sustenabil, acesta trebuie să fie finalul", a adăugat Michou, care a respins acuzaţiile că MCV este "nedrept".

Potrivit Sofia News Agency, Monica Macovei a fost singurul europarlamentar care a pledat la conferinţă în favoarea menţinerii MCV.

Luni, miniştrii afacerilor europene din statele membre UE, reuniţi la Bruxelles, au aprobat cel mai recent raport dat de Comisia Europeană în cadrul MCV, publicat în ianuarie. Acesta a criticat Bulgaria pentru reformele insuficiente în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei, dar a salutat aproape toate măsurile luate de România.


Miniştrii au dat asigurări că România este aproape de îndeplinirea tuturor obiectivelor fixate prin MCV, dar au recomandat menţinerea în continuare a monitorizării.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE pentru a exercita presiune. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.

Cel mai recent raport dat de Comisia Europeană în cadrul MCV, publicat în ianuarie, a criticat Bulgaria pentru reformele insuficiente în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei, dar a salutat aproape toate măsurile luate de România.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ