Comisia pentru revizuirea Constituţiei : referendum valabil cu participare de minim 30% cvorum

| 10 iun, 2013

Deputaţii şi senatorii din Comisia comună a Parlamentului privind procesul de revizuire a Constituţiei au adoptat amendamentul care precizează că Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

La articolul 90 privind referendumul, comisia a decis că preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei.

Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi. Cetăţenii care iniţiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare dintre aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Preşedintele Traian Băsescu a spus la sfârşitul săptămânii trecute că România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă "nivelul de gândire democratică" care să permită validarea de referendumuri cu un prag de sub 50%.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că nu este de acord cu scăderea pragului de validare a unui referendum la 30%, punctând că va reacţiona pe acest subiect în curând.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ