Comisie: Am considerat oportun ca anumite regii să nu mai facă licitaţii

| 02 iul, 2013

Vicepreşedintele Comisiei de Industrii a Camerei, deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, astăzi, că s-a considerat oportun ca anumite regii autonome şi companii naţionale să nu mai fie obligate să atribuie contracte prin licitaţii, întrucât activitatea lor poate fi blocată.

El a explicat astfel votul dat în Comisia de Industrii asupra unui amendament la Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice reglementat de Ordonanţa de Urgenţă 34/2006.

Martin a spus că amendamentul a întrunit o largă majoritate în rândul deputaţilor din Comisia de Industrii.  "Vă dau un exemplu: fabricile de armament. Au fost mai multe motivaţii date, dar am dat acest exemplu al fabricilor de armanent care trebuie să se aprovizioneze cu componente. Au contracte să producă armament şi trebuie să se aprovizioneze cu componente pentru a produce acest armament, de anumită calitate, cu anumite cantităţi - o fişă tehnică foarte elaborată. Aceste fabrici se pot bloca. Sunt companii naţionale strategice care se pot bloca, şi nu numai de armament. Am dat doar acest exemplu care a fost invocat atunci, la momentul dezbaterii", a spus Martin.

De asemenea, el a spus că deputaţii din Comisia de Industrii au judecat oportunitatea unei astfel de măsuri şi au votat în consecinţă. "Una este când o primărie, un minister, o regie de drumuri trebuie să facă investiţii şi scoate la licitaţie investiţia respectivă, construirea investiţiei respective, şi una este când o fabrică de armanent trebuie să producă rapid armanent pentru nu-ştiu-ce contract. Vă daţi seama că sunt foarte puţini ofertanţi care ar putea să dea o asemenea fişă tehnică pentru componentele necesare pentru armament. Noi judecăm oportunitatea şi eu persoanl am considerat că este oportun să fie aşa", a spus Martin.

Modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice exceptează de la obligativitatea organizării licitaţiilor anumite regii şi companii naţionale, pe care Guvernul le-a introdus iniţial, de la începutul anului, în categoria autorităţilor contractante, transmite ANRMAP.

Până la 1 ianuarie 2013, obligativitatea derulării unor proceduri de achiziţie publică revenea doar anumitor regii autonome sau companii naţionale, numai în situa?ia în care se încadrau în prevederile articolelor 8 sau 9 din OU 34/2006 privind sistemul achiziţiilor publice, iar alte astfel de societăţi nu erau obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică. La finele anului trecut, Guvernul a decis ca toate regiile autonome şi companiile naţionale să fie obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică.

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător. Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt "cu dedicaţie".

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ