Concluziile vizitei lui Klaus Iohannis în Lituania: mica alianţă împotriva marelui pericolul de la Răsărit

| 18 mai, 18:59

Securitatea flancului estic al NATO şi parcursul european al Ucrainei şi al Republicii Moldova, în contextul în care Rusia este privită ca un pericol continuu, au fost principalele teme ale discuţiei dintre Klaus Iohannis şi Dalia Grybauskaite, unul dintre cei mai critici lideri europeni la adresa lui Vladimir Putin. Practic, întâlnirea a creionat poziţiile pe care România şi Lituania le vor avea în iulie, la summitul NATO de Varşovia.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Vilnius a venit la doar câteva zile de activarea scutului NATO antirachetă de la Deveselu, sistem defensiv, menit să descurajeze conflictele din Estul Europei. În acest context, discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Dalia Grybauskaite s-au axat pe agenda summit-ului NATO din luna iulie, în care statele din Estul Europei se pregătesc să ceară măsuri sporite de securitate. “Este evident că pe Flancul Estic al NATO există ameninţări în partea nordică a flancului, şi aici evident că vorbim astăzi despre Lituania, există ameninţări în partea sudică a Flancului, şi aici, evident este vorba în special despre România, dar pentru NATO noi credem că este important ca întreg Flancul Estic să fie bine consolidat, să avem o poziţie foarte solidă. Şi atunci evident că, în fiecare parte trebuie să existe măsuri specifice de adresare a ameninţărilor, însă în ansamblu este important să existe o abordare echilibrată, adică să nu existe măsuri considerabil mai importante într-o parte şi în cealaltă parte să apară o oarecare slăbire. Această abordare echilibrată este importantă pentru a da putere întregului flanc”, a spus preşedintele Iohannis.

ntrebată ce perspective concrete există ca aceste garanţii de securitate, pe care România le solicită şi Lituania le susţine, să se regăsească în deciziile Summitului, Dalia Grybauskaite a răspuns: “Este foarte important că atât noi, cât şi România, ştim ce ne dorim. Noi suntem convinşi că o bună parte de măsuri vor fi realizate şi constatăm cu satisfacţie că SUA au inaugurat scutul antirachetă în România şi acesta este un angajament al Statelor Unite pe marginea acestor angajamente. Deci felicitări sincere părţii române, suntem convinşi că ameninţările acestea sunt înţelese la modul just de conducerea Statelor Unite”. Aşadar, o poziţie tranşantă a Daliei Grybauskaite cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu, în condiţiile în care, deşi vorbim de un sistem defensiv, Rusia a lansat un val dur de critici la adresa SUA. Pentru curajul de a înfrunta Moscova, presa europeană a numit-o pe Dalia Grybauskaite „Doamna de Fier” a ţărilor baltice sau „Magnolia de oţel”.

Citește mai departe AICI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ