Concurenţa a amendat Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi alte şase companii cu 5 mil. euro

| 05 sep, 14:56

Consiliul Concurenţei a acordat amenzi de 22,31 milioane lei (4,95 mil euro) la şapte companii active pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime, inclusiv Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, în urma unei investigaţii declanşate în 2012, pentru abuz de poziţie dominantă.

Firmele vizate sunt Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA, Logistic Remo Services SRL şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa (CNAPM).

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa mai multor fapte anticoncurenţiale (înţelegeri şi abuz de poziţie dominantă) care au eliminat concurenţa în porturile Constanţa, Midia şi Mangalia, ceea ce a condus la blocarea intrării pe piaţă a altor operatori şi, implicit, la reducerea atractivităţii acestor servicii pentru potenţialii investitor.

Serviciile de pilotaj în porturile administrate de CNAPM sunt asigurate de aceasta prin încheierea unor contracte de prestări servicii cu operatorii privaţi. Pentru a încheia aceste contracte, companiile trebuie să îndeplinească anumite criterii privind numărul de piloţi şi pilotine (ambarcaţiunile care însoţesc navele mari la intrarea şi la ieşirea din port sau care servesc la transportul piloţilor spre bordul navei). Astfel, în anul 2012 CNAPM a încheiat contracte cu trei operatori independenţi: Canal Sea Services, Black Sea Pilots şi Maritime Pilot.

”Cei trei operatori s-au înţeles să excludă orice formă de concurenţă atât din partea altor companii, cât şi între ei. Practic, s-au înţeles, să-şi coordoneze activitatea prin intermediul unui pilot şefşi să folosească în comun pilotinele. Mai mult, exista o clauză de penalizare care prevedea ca operatorul care iese din înţelegere să plătească 5 milioane euro”, se arată în comunicatul Consiliului.

Această practică a condus la creşterea tarifelor pentru serviciile de pilotaj, aspect menţionat, de altfel şi de raportul privind Impactul reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial, realizat de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltaare Economică), publicat in iunie 2016. Documentul arată că tarifele pentru serviciile de pilotaj percepute în porturile maritime din România sunt de 2 sau 3 ori mai mari decât cele percepute în alte porturi UE, care gestionează un volum total de bunuri comparabil (greutate brută), cum ar fi Barcelona, Valencia, Genova şi Koper.

Consiliul Concurenţei a amendat cele trei companii cu 2,37 milioane lei, respectiv 1,5 mil lei pentru Canal Sea Services SRL, 406.158 lei pentru Black Sea Pilots SRL şi 398.071 lei pentru Maritime Pilot SRL.

Serviciile de remorcaj sunt asigurate de CNAPM în acelaşi mod, prin încheierea de contracte cu operatorii privaţi care îndeplinesc criteriile privind numărul de remorchere şi structura acestora. Pentru aceste servicii, CNAPM a încheiat un contract cu Logistic Remo Services, companie înfiinţată în acest scop de trei operatori: Canal Sea Services, Black Sea Services şi Coremar.

”În acest fel, cei trei s-au asigurat că vor fi singurii care vor furniza servicii de remorcaj (niciun alt operator nu putea îndeplini singur criteriile impuse de CNAPM, ci numai prin asociere cu unul dintre cei trei). Prin înţelegerea încheiată, Canal Sea Services, Black Sea Services şi Coremar s-au asigurat însă că niciunul dintre ei nu va ieşi din asociere, în caz contrar fiind obligat să plătească despăgubiri de 10.000.000 euro către celelalte două.”

Ca urmare, autoritatea de concurenţă a sancţionat cele patru companii cu 8.025.480 lei, astfel:  Canal Sea Services SRL – 1.942.904 lei (431.757 euro); Black Sea Services SRL – 1.175.543 lei (261.232 euro); Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA – 1.336.665 lei (297.037 euro); Logistic Remo Services SRL  – 3.570.368 lei (793.415 euro).

Cu toate că serviciile de pilotaj au fost încredinţate de CNAPM unor operatori privaţi care le furnizează mai departe beneficiarilor conform unui grafic de lucru (pe rând, fiecare câte trei zile consecutiv), CNAPM facturează aceste servicii, deşi nu prestează în mod direct nicio activitate.

Din sumele încasate, CNAPM îşi reţine 25%, împărţind restul în mod egal operatorilor, indiferent de numărul de manevre executate de fiecare.

Prin acest comportament, practic, a fost eliminată orice formă de concurenţă între companiile care executau servicii de pilotaj, dezavantajând în mod direct beneficiarii acestor servicii.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei a sancţionat Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa cu amendă în valoare de 11.922.385 lei (2.649.419 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de pilotaj maritim.

În ceea ce priveşte serviciile de remorcaj, autoritatea portuară, CNAPM, a impus condiţii mai restrictive decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea autorizaţiei. De exemplu, numărul minim de remorchere stabilit de către CNAPM este mai mare decât numărul minim impus prin lege. În acest mod, autoritatea portuară a restricţionat concurenţa, creând barieră la intrarea pe piaţa serviciilor de remorcaj.

Pentru a evita apariţia unor astfel de situaţii, Consiliul Concurenţei susţine recomandarea OECD privind înfiinţarea unui reglementator independent în domeniu, care să stabilească condiţiile de acces pe piaţa serviciilor portuare şi să asigure transparenţa financiară a porturilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ