Conflict militar în Asia. India a lansat un atac aerian în Pakistan. Ce urmează?

| 26 feb, 10:37

Forțele militare ale Indiei au lansat un raid aerian în Pakistan, într-un moment de maximă tensiune între cei doi rivali nucleari, declanșat de atacul terorist din Kashmir de la începutul acestei luni.

Ultimul pas spre un posibil conflict militar cu consecințe imprevizibile între India și Pakistan a fost făcut marți dimineață.

Avioanele indiene au lansat un atac cu bombe peste graniță, primul de acest fel după războiul izbucnit între cei doi vecini în 1971.

Ministrul indian de Externe a precizat că atacul preventiv, efectuat împotriva unor tabere ale organizației militante Jaish-e-Mohammed, era necesar.

India acuză organizația Jaish-e-Mohammed, despre care spune că ar fi protejată de Pakistan, de organizarea atacului terorist de la începutul lunii din Kashmir, soldat cu moartea a 40 de membri ai forțelor de securitate indiene.

Pakistanul este cel care a anunțat mai întâi raidul efectuat înainte de venirea zorilor. Potrivit Islamabadului, avioanele nu au zburat mai mult de 4 mile pe teritoriul pakistanez, după care au fost respinse de aeronavele proprii, fiind nevoite să lanseze rapid și ineficient, bombele.

Pakistanul susține că nu există nici pagube, nici pierderi de vieți omenești.

De partea cealaltă, oficialii indieni au anunțat un atac de succes. Cel puțin zece avioane Mirage au lansat mai multe bombe de 1.000 de kilograme. ”Un număr important de teroriști Jaish-e-Mohammed au fost eliminați”, a precizat ministrul de Externe.

India mai susține că tabăra teroristă vizată, unde erau pregătite noi atacuri teroriste, a fost distrusă în totalitate.

Avertismentul lui Donald Trump

Atacul terorist din 14 februarie, cel mai sângeros de la începutul insurecţiei separatiste împotriva New Delhi în valea Srinagar în 1989, a provocat un val de indignare în India, unde s-au intensificat apelurile la o ripostă.

Armata pakistaneză a avertizat vineri India că este pregătită să răspundă "la cea mai mică agresiune".

Islamabadul, care neagă că ar sprijini infiltrările militanţilor islamişti în Kashmirul indian, precum şi activităţile rebelilor separatişti înarmaţi, aşa cum acuză India, a ameninţat să reacţioneze în cazul unor represalii indiene.

Preşedintele american, Donald Trump, a calificat vineri ca "foarte periculoasă" escaladarea tensiunilor dintre India şi Pakistan după atentatul sinucigaş din Kashmirul indian, atribuit unei grupări islamiste cu baza în Pakistan

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ