Ce păţeşti dacă mănânci merele cu tot cu sâmburi. Conţin cianură!

| 12 oct, 2013

Cu toţii am auzit că un măr pe zi ţine doctorul deoparte. Este adevărat, dacă nu-i înghiţim şi sâmburii tot la fel de des. Seminţele de măr, piersică sau caisă conţin o substanţă care, după reacţia cu enzime din sistemul digestiv, rezultă în acid cianhidric. Acesta este extrem de toxic în cantităţi mari. În combinaţie cu potasiul, acidul cianhidric formează cianura care se foloseşte la obţinerea aurului.

Cu toate că seminţele acestor fructe conţin amigdalina, substanţa care se descompune în benzaldehidă toxică şi acid ciahnidric, oamenii sunt capabili să detoxifice cantităţi mici ale acestora.

Cianura în sine duce la moarte rapidă prin asfixiere, întrucât împiedică sângele să transporte oxigenul în organism.

Chiar dacă obşinuieşti să mănânci mere cu tot cu sâmburi de când erai mic, nu există neapărat un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu mesteci sâmburii.

Învelişul seminţelor de măr este destul de dur şi este posibil ca ele să nu fi fost descompse de sucul gastric, prin urmare, să nu-ţi fi afectat deloc organismul, potrivit washingtonpost.com. Dacă sâmburii sunt mestecaţi, amigdalina se eliberează în corp şi produce hidrogenul cianhidric. Dacă totuşi sâmburii înghiţiti sunt în cantităţi mici, corpul poate detoxifice cianura cu ajutorul unei enzime.

Sâmburii de caise şi migdalele, la fel de nesănătoase în cantităţi foarte mari

Fructele cu cel mai mare conţinut de amigdalină sunt, în ordine, caisele, piersicile, prunele, merele, migdalele şi gutuile, însă trebuie consumate mestecate şi în cantităţi foarte mari ca să afecteze sănătatea.

Care sunt simptomele de otrăvire uşoară

Simptomele de otravire uşoară sunt tremurăturile, spasmele, durerile de cap, ameţelile, confuzia, anxietatea, slabiciunea, greaţa, agitaţia şi vărsăturile, potrivit votp.info. Doze mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală.

Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator. Supravieţuitorii otrăvirilor grave pot arăta semne de leziuni la nivelul inimii şi creierului.


 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ