Totul despre ortorexie, obsesia pentru alimentele sănătoase

| 10 mar, 2014

Ortorexia nervoasa este o tulburare a comportamentului alimentar caracterizata prin obsesia patologica de a consuma numai alimente sanatoase, in general hrana bio, organica. Persoanele afectate evita alimentele ce contin coloranti artificiali, conservanti, zahar, grasimi, produse de origine animala si alte ingrediente alimentare considerate nesanatoase.

Nu se poate incadra in aceasta categorie orice persoana care adopta un anumit regim: mediteraneean, vegetarian, raw-vegan, macrobiotic etc., ci se urmareste strict aspectul patologic. Fiecare dintre aceste diete reprezinta un mod de viata care tine de alegerea persoanei si de credintele fiecaruia despre ce este sanatos sau nu pentru organism.

Criteriul dupa care se poate stabili daca un anumit tip de dieta este benefic sau nu este cresterea sau scaderea nivelului de sanatate si a calitatii vietii persoanei care o practica, scrie slabsaugras.ro.

Factori de risc pentru ortorexie

Bazele pentru dezvoltarea acestei tulburari de comportament au fost puse de urmatorii factori:

- obsesia societatii actuale pentru produsele dietetice, naturale, ecologice;

- stirile prin toate mijloacele de informare legate de E-uri, gripa aviara, gripa porcina, boala vacii nebune, pestii contaminati/hraniti necorespunzator in acvaculturi, alimentele modificate genetic, lactatele fabricate necorespunzator etc.

Toate aceste mesaje, interpretate gresit de anumite persoane, pot crea premisele pentru dezvoltarea ortorexiei.

Persoanele care pot dezvolta ortorexie:

- perfectionistii, persoanele excesiv de constiincioase;

- cei cu anumite tulburari de personalitate, tulburarea obsesiv-compulsiva, atunci când obsesiile sunt centrate pe alimente;

- actorii, sportivii (culturism, atletism etc.) - fiind foarte sensibili la valoarea nutritiva a alimentelor si impactul acestora asupra formei corpului sau imaginii.

Caracteristicile ortorexiei

- petrecerea unui timp considerabil zilnic (peste trei ore) pentru organizarea meniului;

- planificarea meselor cu mai multe zile inainte;

- manifestarea unei adevarate placeri de a consuma exclusiv alimente bio;

- cheltuirea unor sume impresionante pentru achizitionarea alimentelor sanatoase;

- pe masura ce tulburarea progreseaza, lista cu alimente permise este tot mai mica, aceasta dieta restrictiva conducând la malnutritie si subponderabilitate;

- izolarea de anturaj si desconsiderarea celor care nu respecta aceleasi reguli alimentare;

- sacrificarea relatiilor si activitatilor preferate pentru a se concentra aproape exclusiv pe regimul alimentar - intreaga lor viata se rezuma la a sorta alimentele bune si cele rele;

- dieta ii impiedica sa participe la multe activitati sociale, masa la restaurant devenind o problema de amploare;

- perfectionismul acestor persoane este dus la extrem, iar regulile privind alimentatia sanatoasa sunt foarte rigide: mesele sunt strict controlate, iar daca s-a strecurat vreo eroare apar o stare de anxietate intensa, sentimente de culpabilitate, apoi restrictii alimentare severe, pâna la infometare

Consecintele ortorexiei

- scaderea calitatii vietii;

- autoizolarea poate duce in timp la fobii sociale, atacuri de panica, depresie;

- probleme in familie, relatie, viata profesionala;

- malnutritie si deprivare vitaminica;

- scaderea imunitatii, cu cresterea riscului diferitelor afectiuni;

- diminuarea treptata a functiilor organelor interne cauzata de infometare si, in cazuri extreme, decesul.

Cum se trateaza

Tratamentul ortorexiei necesita colaborarea a trei specialisti:

- Nutritionistul: realizaza consilierea nutritionala si reintroducerea treptata a anumitor alimente necesare organismului; in cazuri severe poate fi necesara spitalizarea si hranirea artificiala a pacientilor prin tuburi de dren.

- Psihologul: are rolul de a-l ajuta pe pacient sa evalueze realist hrana, sa lupte cu perfectiunea, sa-si inteleaga motivatiile ascunse care au dus la aceasta tulburare (nevoia de control, de a avea o identitate, iluzia de siguranta oferita de hrana etc.)

- Psihiatrul: prescrie medicatie pentru tratarea depresiei, a anxietatii, a tulburarii obsesiv-compulsive si a altor tulburari psihice care pot fi prezente la aceste persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ