Consensul din Justiție este o veste bună pentru România

| 11 oct, 2013

Justiția n-ar trebui să fie un subiect atât de dezbătut la televizor, deoarece în platourile emisiunilor adevărul capătă proporții științifico-fantastice.  Puțini sunt cei care vorbesc în cunoștință de cauză, majoritatea invitaților fiind „părerologi” de profesie, care vorbesc din auzite, de multe ori ”întortochiind” adevărul astfel încât să pară că au dreptate.

În ciuda încercărilor lui Traian Băsescu de a politiza Justiția, de a-și impune punctul de vedere într-un domeniu care trebuie să fie liber de orice influență a politicului, iată că totuși calea dialogului se dovedește cea mai eficientă. Nu prin telefoane și avertizări de tipul „nu e bine domnule procuror!” vom avea parte de o Justiție independentă, ci prin dialog între decidenții din acest domeniu.

În acest sens, în urma nemulțumirilor exprimate de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției Robert Cazanciuc a luat o decizie logică, necesară pentru a debloca situația din ultimele zile de la DNA. Acesta a ales calea dialogului și s-a consultat cu Codruța Kovesi, dar și cu procurorii Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu, și a decis să retragă propunerile de numire a acestora de la conducerea Secției pentru combaterea corupției.

Ministrul a hotărât înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

În urma acestei decizii, orice dubiu asupra numirii celor care vor conduce Secția I a DNA a fost spulberat. Procedura este astfel reluată în cea mai transparentă manieră cu putință. Acesta este un semnal extrem de puternic, care arată că în Justiție lucrurile funcționează normal.

Disputa din jurul numirii procurorilor care să conducă Secția I a DNA a început săptămâna trecută, când delegarea lui Lucian Papici a fost revocată, acesta fiind în prelungirea mandatului său care s-a încheiat legal la sfârșitul lunii septembrie. Informația a fost distorsionată de propaganda Cotrocenilor, astfel încât să pară că schimbarea sa a venit ca urmare a faptului că procurorul Papici se ocupă de dosarul lui Liviu Dragnea.

La început s-a spus că a fost schimbat pentru a nu finaliza dosarul, apoi pentru că a îndrăznit să finalizeze dosarul și să îl trimită mai departe. Fractura logică este că indiferent de faptul că Papici este sau nu șef al Secției I, rămâne în continuare procuror de caz în dosarul referendumului, așadar revocarea delegării sale nu are nicio legătură cu stadiul în care se află acest dosar. Având în vedere că procedurile legale sunt mai greu de explicat publicului larg, minciuna promovată de Traian Băsescu și ai lui a prins mai ușor, chiar dacă nu avea nicio bază reală.

Justiția n-ar trebui să fie un subiect atât de dezbătut la televizor, deoarece în platourile emisiunilor adevărul capătă proporții științifico-fantastice.  Puțini sunt cei care vorbesc în cunoștință de cauză, majoritatea invitaților fiind „părerologi” de profesie, care vorbesc din auzite, de multe ori ”întortochiind” adevărul astfel încât să pară că au dreptate. Acest lucru nu face decât să creeze presiuni inutile asupra celor responsabili de acest domeniu extrem de important în viața oricărei societăți democratice și sunt un factor generator de tensiuni.

De fiecare dată când aud discuții despre dosare, procurori, judecători, politicieni, toate în același context, inevitabil mă gândesc la motto-ul serialului „Dosarele X”: Adevărul este dincolo de noi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ