UPDATE Consilierul ministrului Constantin Niţă, Ioan Mihăilă, a fost reţinut de DNA pentru dare de mită

| 23 oct, 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea lui Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită.

De asemenea, a fost reţinut şi Eugen Brădean, director de trading în cadrul SC Hidroelectrica SA şi membru în cadrul Directoratului, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri presei cei doi vor fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, inculpatul Mihăilă i-a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauză) suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica SA a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei - aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

'Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean', susţine sursa citată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ