Consiliul Concurenţei a constatat ineficiențe în funcționarea sectorului asigurărilor auto

| 16 dec, 18:20

În cadrul investigaţiei sectoriale privind piaţa asigurărilor auto, Consiliul Concurenţei a identificat  probleme cu impact concurenţial, determinate de o serie de ineficienţe în funcționarea sectorului asigurărilor auto.

Analiza a arătat că se înregistrează creșteri ale barierelor la intrarea pe piaţă, financiare și reputaționale, în cazul asigurărilor auto facultative, în timp ce accesul la canale de distribuție este îngreunat în cazul asigurării de răspundere civilă.

Consiliul Concurenţei a remarcat că are loc o reducere constantă a numărului de societăți de asigurare, atât în segmentul CASCO, cât și în segmentul RCA. Ieșirea ASTRA va accentua tendinţa de creştere a ratei de concentrare, în special în segmentul RCA.

Există indicii ale unor comportamente inadecvate în rândul societăților de asigurare, unele practici putând crea avantaje competitive artificiale unor societăți:

-          specularea gradului redus de cunoaștere al asiguraților cu privire la drepturile pe care aceștia le au și forțarea unor plăți parțiale ale despăgubirilor;

-          interpretarea de o manieră proprie a condițiilor de producere a accidentului auto, astfel încât să nu despăgubească victima accidentului.

Consiliul Concurenţei a identificat faptul că unii asigurători auto nu evidențiază corect și complet daunele apărute, nu constituie rezerve obligatorii sau nu se reasigură la nivelul corespunzător.

Analiza Consiliului Concurenţei a relevat faptul că gradul de cuprindere în asigurare a RCA este relativ redus, iar prejudiciile cauzate de vehiculele neasigurate RCA sunt suportate de șoferii corecți.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenţei se referă la nivelul redus de cunoaștere a sistemului bonus-malus (de exemplu, în ceea ce privește posibilitatea de transfer a clasei bonus-malus pentru un vehicul nou dobândit).

Unele practici adoptate de societățile de asigurare și unitățile de reparații auto afectează negativ interesele consumatorilor, de exemplu prin folosirea unor piese de schimb de calitate inferioară sau prin întârzierea plății reparației efectuate.

Cu privire la evoluţia primelor tarifare în piaţa RCA, Consiliul Concurenţei, pe baza datelor puse la dispoziţie de către ASF şi având în vedere rata inflaţiei, a constatat că:

-          prima tarifară medie pentru peroane fizice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 16%;

-          prima tarifară medie pentru persoane juridice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 29%.

Citeşte şi: UNTRR: Reprezentanții Finanțelor au promis că vor veni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA

Mâine, joi, transportatori vor organiza un miting de protest faţă de scumpirea semnificativă a poliţelor RCA.  Primăria Capitalei a avizat solicitarea transportatorilor, dar cu unele condiţii clare legate de traseu şi orar. Purtătorul de cuvânt al Primăriei București, Alexandru Ichim, a declarat că Primăria nu se opune manifestării, însă se opune blocării orașului. „În mod tradițional în Piața Victoriei intră un număr maxim de 800 de autovehicule grele, maxim 1500 autovehicule ușoare. Primăria Capitalei nu se opune dreptului de a se manifesta, dar se opune blocării orașului. Cererea pentru manifestație a fost făcută pentru 10 -12”, spune purtătorul de cuvânt al PMB.

Însă transportatorii au cu totul altă variantă.

„Noi avem 6-7.000 maxim până la umplerea spațiului de manifestare de mâine, că vor fi 5.000 în acel perimetru”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

După câteva ore, pe propriul site, Primăria Generală şi-a schimbat opinia şi a acceptat varianta de orar propusă de transportatori. Aceştia ies în stradă pentru că, spun ei, dacă poliţele RCA se scumpesc atât de mult pe cât au anunţat asiguratorii, toată economia ar avea de suferit. De asemenea, președintele Asociației Service-urilor Auto, Cristian Munteanu, a precizat că în ultima jumătate de an transportatorii au fost afectați de modificările legislației din domeniu.

„În ultimele șase luni categoria profesională afectată este cea a transportului, unde au fost operate modificări, creșteri cu aproximativ 3-400 la sută. Nu există nicio justificare din punct de vedere financiară și tehnică pentru aceste modificări”, a spus Munteanu.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ