Consiliul Concurenţei cere opinia Bruxelles-ului în legătură cu Codul silvic

| 12 mai, 10:44

Consiliul Concurenţei a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru a-şi exprima opinia privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Consiliul Concurenței a decis să se consulte cu Comisia Europeană, în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

"Nu ne opunem acestei legi și nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecții referitoare la unele măsuri punctuale, care, deși introduse cu bune intentii, riscă să încalce legislația europeană și pot atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiriţoiu,președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenţei și-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmițând obiecțiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara și servicii specific, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților).

"Având în vedere că a fost trimisă spre promulgare o formă a legii ce contine prevederi care pot încălca legislația comunitară în domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atribuțiilor noastre, am transmis Președintelui României o informare, atragând atentia aasupra acestui aspect", a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Legislația în domeniul concurenței, care este similară celei din Uniunea Europeană, conține instrumente pentru depistarea și sancționarea abuzului unei companii aflate în poziţie dominantă. De altfel, Consiliul Concurenței a sanctionat compania Kronospan, activă pe piața prelucrării lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă. Sancţiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casație şi Justiție.

De asemenea, în perioada următoare autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piata lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guverneaza sectorul şi funcţionarea Romsilva.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ