Constantin: Am prezentat modificări la legea privind vânzarea terenurilor, astfel încât să fie promulgată

| 15 ian, 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat miercuri o notă în şedinţa de guvern cu privire la modificările la legea de vânzare a terenurilor, astfel încât preşedintele să promulge acest act normativ cât mai repede.

"Am prezentat o notă prim-ministrului cu privire la modificările pe care intenţionez să le propun Comisiei pentru Agricultură în primul rând de la Senat şi apoi de la Camera Deputaţilor, în urma cererii de reexaminare pe care a formulat-o preşedintele României. După ce aceste modificări (...), de formă şi de fond, vor fi adoptate de către Parlament şi legea va fi retrimisă preşedintelui, nu va mai fi niciun fel de motiv pentru ca această lege să fie întoarsă", a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Guvern, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că nevoia de clarificare a unor aspecte din lege a survenit cererii de reexaminare a preşedintelui.

"În primul rând, titlul legii a fost modificat pentru a fi foarte clar. A existat o dezbatere dacă această lege se referă la persoanele fizice şi persoane juridice atât române cât şi străine. Acum textul e foarte clar, este o lege care se referă la terenurile care se află în extravilanul localităţilor, un regim aplicabil atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice", a anunţat Constantin.

A doua modificare importantă, tot 'o clarificare de formă', vizează Agenţia Domeniilor Statului, care nu se mai desfiinţează.

"Era o solicitare a preşedintelui vis-a-vis de Agenţia Domeniilor Statului. Nu se mai transformă într-o Agenţie de Reglementare a Pieţei Funciare, ADS îşi va păstra denumirea, va trece în subordinea prim-ministrului şi va avea rol de cumpărător şi de preemptor pe piaţa funciară. De cumpărător pentru că, în primă fază, din punctul nostru de vedere, nu credem că va avea şi rolul de vânzător şi nu trebuie să aibă rolul de vânzător pe piaţă", a explicat ministrul Agriculturii.

Totodată, Constantin a precizat că se înfiinţează în cadrul Ministerului Agriculturii, la nivel central, o Direcţie specială de Control al Pieţei Funciare, care va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de ha. Celelalte suprafeţe de până la 30 de hectare vor fi vizate de structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii.

Ministrul a adăugat că şi solicitările şefului statului privind reducerea birocraţiei şi urgentarea normelor metodologice au fost luate în calcul.

'Cât priveşte birocraţia şi solicitările preşedintelui de a include normele metodologice în această lege, am redus timpul de la 30 de zile la şapte zile pentru elaborarea de norme metodologice', a precizat ministrul.

Daniel Constantin a spus că în text se va introduce următoarea afirmaţie: 'vânzarea terenului la un preţ mai mic sau în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage anulabilitatea vânzării'.

Ministrul Agriculturii a subliniat cât este de important ca această lege să intre repede în vigoare: 'Este important să facem modificări pentru a nu avea în continuare o perioadă lungă de dezbatere politică, ce nu aduce niciun fel de avantaj pentru fermierii sau pentru cetăţenii din comunităţile locale. Este important să adoptăm cât mai repede această lege, dar majoritatea procedeelor sunt cuprinse în această lege, astfel încât cetăţenii români din comunităţile locale să fie primii care au acces la cumpărarea de terenuri agricole şi la consolidarea exploataţiilor pe care le au'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ