Constantin Niță, la ieșirea de la DNA: Nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar

| 13 iun, 10:38

Fostul ministru Constantin Niță s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care este cercetat că i-ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract.

La ieșirea din sediul DNA, Niță a susținut că nu ar trebui să aibă nicio legătură cu dosarul: ''Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar. Însă respect munca procurorilor, după cum și eu am dreptul să mă adresez, și o voi face, până în pânzele albe, fie la instanțele naționale, fie la cele internaționale''.

Vinerea trecută, potrivit unor surse judiciare, procurorii i-ar fi comunicat că i s-a pus sechestru pe mai multe bunuri în acest dosar.

Pe 25 aprilie, DNA a anunțat că deputatul Constantin Niță, fost ministru al Energiei, este urmărit penal, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influență.

DNA susține că, în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

"Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță. În consecință, la 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București", afirmă procurorii.

Anchetatorii au constatat că, la solicitarea lui Niță, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la 2 mai 2013.

"În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Constantin Niță", au reținut procurorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ