Constantinescu, specialist în asigurări: Decizia ASF în cazul Astra este tardivă

| 27 aug, 16:53

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări este tardivă pentru că autorizația de funcționare ar fi trebuit retrasă la finalul lui 2013, când societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1, a declarat joi Cristian Constantinescu, specialist în asigurări, fost președinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit legii, asiguratorii trebuie să aibă o marjă de solvabilitate mai mare de 1. 'Decizia ASF este tardivă. Trebuia luată de foarte mult timp. De asemenea, de foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăți pentru că lucra în afara legii, neavând marja de solvabilitate și de lichiditate potrivit legii. Nu știu în baza cărei legi a funcționat această societate. Potrivit raportărilor oficiale ale societății, care erau oricum incorecte, în vară s-au împlinit doi ani de când societatea nu avea marja de solvabilitate adecvată. Situația societății astăzi, când i s-a declarat falimentul, e mai rea decât în momentul în care a fost preluată în administrare specială', a subliniat Constantinescu.

Citeşte şi: Astra Asigurări intră în FALIMENT şi afectează 3 milioane de români. Şeful ASF, ANUNŢ oficial

Acesta a adăugat că, la sfârșitul anului 2013, societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1.

'Raportările erau total greșite, primele erau umflate. Astra avea un obicei: emitea polițe fără acordul clientului și, odată emisă polița, prima era subscrisă. Clientul primea oferta, o punea în coșul de gunoi, dar prima rămânea acolo.... Erau câteva sute de milioane, ca volum de prime în această situație. Această situație fusese constatată de ASF în urma controalelor', a adăugat fostul președinte UNSAR.

În ceea ce privește despăgubirile, Cristian Constantinescu susține că Astra 'are activ net negativ', motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraților va fi afectat în proporție de 70-80%.

'Astra are un activ net negativ... Nu are rezerve. Se vor vinde probabil sedii... În opinia mea, Fondul va fi foarte serios afectat, în proporție de 70-80%', a mai spus Constantinescu.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat miercuri că impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților are aproape un 1 miliard de lei.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare a asigurătorului întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă, potrivit KPMG, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societății de către investitorii interesați.

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ