Consultări la Cotroceni pe tema legilor securității naționale. PSD, PNL și UDMR, de acord cu modificarea legislației

| 12 apr, 08:27

Preşedintele Klaus Iohannis începe astăzi consultările cu partidele parlamentare pe tema legilor din domeniul securităţii naţionale. Discuţiile vin în contextul în care SRI nu mai poate face interceptări în dosarele penale.

UPDATE 12.44 Delegaţia UDMR a ieşit de la consultări. Kelemen Hunor: "Trebuie să găsim un echilibru şi libertăţile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securităţii. România are un rol strategic în ceea ce priveşte zona noastră şi nu numai. Avem datoria de a găsi variante că drepturile şi libertăţile fundamentale să nu fie sacrificate. Sunt convins că nişte discuţii pe termen lung şi nu o grabă foarte accentuată vor însemna un echilibru din acest punct de vedere. La cartelele prepay trebuie să se gasesaca o soluţie că datele personale să rămână în siguranţă."

"Probabil că nu în acest an, nu în această legislatura, dar într-o perspectiva nu prea lungă, trebuie rezolvată această problema. Trebuie să plecăm de la nevoia de securitate şi de a proteja, în acelaşi timp, drepturile şi libertăţile fundamentale", a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat că "În acest moment, doar SRI şi SIE se află sub control parlamentar. Cât de bune este acest control, se poate discuta. Legile au fost date acum mulţi ani. Eu zic că trebuie găsite soluţii pentru un control parlamentar şi un control civil real. A fost o perioada în care am avut securitate, dar nu am avut libertate. Unii au uitat. Nu trebuie să existe servicii care nu au control parlamentar. Sunt servicii pentru care nu există control parlamentar, nu există niciun control."

UPDATE 12.00 Delegaţia UDMR a intrat la consultări.

UPDATE 11.30 Delegaţia PNL a ieşit de la consultări. Alina Gorghiu: "PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide, în comisia care va elabora aceste legi. Ne dorim un echilibru între respectarea dreptului la viaţă privată al cetăţenilor şi siguranţă naţională." Vasile Blaga: "Preşedintele a propus, şi noi am fost de acord, o comisie de lucru pe aceste 3 legi."

UPDATE 11.00 Delegația PNL a intrat la consultări.

UPDATE 10.35 Delegaţia PSD a ieşit de la consultări. Liviu Dragnea a declarat că s-a discutat despre legea antiterorismului, legea privind securitatea cibernetică şi legea privind cartelele preplătite. "Aceste trei proiecte de legi sunt în lucru la Guvern, urmând să fie transmise la Parlament, unde să fie în dezbatere. Vrem să fim proactivi, în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe la procesul de elaborare a acestor legi în Guvern. Poate reuşim să adoptăm aceste trei  proiecte de legi în actuală sesiune."
Liderul PSD a mai precizat că în ceea ce priveşte legea securităţii naţionale, statutul cadrului militar, legea pentru SIE, SRI, "s-a propus să se constituie un grup de lucru, iniţiativa pe care o susţinem. Să vedem dacă vor putea fi elaborate până la sesiunea din toamna."
Liviu Dragnea a mai spus că "În ceea ce priveşte cartelele prepay: pentru noi este foarte important că cetatetanii să aibă protejate datele personale. Chiar dacă cetăţenii îşi dau datele atunci când cumpără o cartelă prepay, trebuie să ne asigurăm că nu oricine poate avea acces la aceste date, doar în baza unui mandat de la judecător."
UPDATE 10.01. Delegaţia PSD, condusă de Liviu Dragnea, a intrat la consultări cu şeful statului.
Din delegaţia PSD mai fac parte şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicaţiilor.

 

În această dimineaţă sunt aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR, iar mâine cei ai UNPR, ALDE şi minorităţile naţionale. Consultările vin în contextul în care Parlamentul discută legea de aprobare a ordonanţei care permite procurorilor să facă ascultări cu aparatura SRI, iar guvernul lucrează la legea securităţii cibernetice şi la una a cartelelor telefonice preplătite. Anul trecut, preşedintele a mai chemat partidele la consultări pe legea care permite păstrarea datelor.

Programul consultărilor:

Marţi, 12 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Partidul Social Democrat;

• Ora 11:00 - Partidul Naţional Liberal;

• Ora 12:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Miercuri, 13 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;

• Ora 11:00 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor;

• Ora 12:00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ