Contrele între Kovesi și SIE au pornit de la dosarul lui Horia Simu, baronul cuprului

| 27 apr, 09:34

Contrele între Serviciul de Informaţii Externe şi procurorul şef al DNA au pornit de la Baronul Cuprului. Mai precis de la dosarul omului de afaceri Horia Simu, cunoscut şi sub numele de "milionarul fără chip".

Acesta este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar ANRP, aceeaşi cauză în care apare şi Crinuţa Dumitrean. Laura Codruţa Kovesi l-a dat exemplu pe Simu, care s-a trezit cu sechestru pe două case din Saint Tropez, pe care le-a cumpărat din bani negri obţinuţi din despăgubirile ilegale.

”Aş pleca de la un exemplu concret. Dacă credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu suma de peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle de acest lucru, niciun oficiu de informații să nu se împiedice de această informaţie... Mi-e greu să cred acest lucru. Este ilegal să deţii o astfel de informaţie şi să nu sesizezi DNA”, a susținut Kovesi.

Omul de afaceri Horia Simu, supranumit şi "Baronul Cuprului" este personajul de la care au pornit contrele între procurorul şef al DNA şi SIE. Direcţia Naţională Anticorupţie a indisponibilizat două vile din sudul Franţei, din Saint Tropez, cumpărate de omul de afaceri cunoscut şi sub numele de "Milionarul fără chip". Şi nu oricum, ci cu presupuşi bani negri obţinuţi din despăgubirile ilegale de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor.

Numele milionarului apare în dosarul ANRP în care este cercetată şi Crinuța Dumitrean, fosta șefă a instituției. Anchetatorii susțin că Simu i-ar fi dat acesteia din urmă 400.000 de euro șpagă, în semn de mulțumire că l-ar fi ajutat să obțina un teren în Constanța, supraevaluat cu șapte milioane de euro.

Pentru a reuşi să pună în executare sechestrul pe bunuri, DNA a colaborat cu o insituţie din Franţa.

Pe lângă vilele lui Simu din Saint Tropez, procurorii au cerut şi în alt caz autorităţilor din alte state să recunoască şi să pună în executare ordonanţe de sechestru. DNA a făcut nici mai mult, nici mai puţin de 117 de cereri de comisie rogatorie internaţională. 13 dintre ele au avut ca obiect identificarea de conturi bancare, maşini sau imobile.

Horia Simu-Şchiopu este un fost samsar de drepturi litigioase, fost partener de afaceri cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. La doar 40 de ani, Simu era un personaj discret din Alba Iulia. Deţinea împreună cu Horia Pitulea compania Cuprom Bucureşti, singura producătoare de cupru din România. ”Milionarul fără chip” a fost asociat şi cu finii fostului senator PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu. În 2011, Horia Simu era menţionat în topul Forbes România cu o avere de opt milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ