CONTROVERSA ANTIBIOTICELOR: Urmează aceste recomandări și vei fi mult mai SĂNĂTOS. Toți facem ACESTE GREȘELI!

| 01 aug, 2014

Grație antibioticelor, nu ne mai facem griji că am putea fi noi sau copiii noștri uciși de infecții banale. Dar prescrierea exagerată a antibioticelor face ca organismul nostru să devină imun la ele, ceea ce inseamna că, atunci când avem, cu adevărat, nevoie de ele, acestea să nu-și mai facă efectul. Această situație, numită « rezistență la antibiotice », ne-ar putea aduce înapoi acolo unde eram în vremurile întunecate ale medicinei.

Când trebuie să iau antibiotice?

 

Antibioticele nu sunt o soluţie pentru infecţiile cauzate de virusuri cum sunt cele ale răcelii obişnuite (guturaiului) sau gripei. Antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecţiilor bacteriene. Diagnosticul corect şi decizia cu privire la necesitatea administrării antibioticelor poate fi luată numai de către un medic.

Nu uitaţi: antibioticele nu au efect asupra guturaiului şi gripei!

  • Antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecţiilor bacteriene şi deci nu pot ajuta la vindecarea unei infecţii cauzate de virusuri cum ar fi cele ale răcelii obişnuite sau gripei.
  • Antibioticele nu previn răspândirea virusurilor la alte persoane.
  • Folosirea antibioticelor pentru motive neîntemeiate cum ar fi răceala sau gripa, nu vă aduce nici un beneficiu.
  • Folosirea abuzivă a antibioticelor nu face decât să crească rezistenţa bacteriilor la tratamentul cu antibiotice. Ca urmare, atunci când în viitor veţi avea nevoie reală de antibiotice, acestea s-ar putea să nu fie eficiente.
  • Antibioticele au deseori efecte adverse cum ar fi de exemplu diareea.
  • Cereţi întotdeauna sfatul medicului, înainte de a lua antibiotice.

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai comună boală şi cum se tratează aceasta

 

Cum trebuie să iau antibioticele?

Dacă medicul a confirmat că antibioticele sunt necesare, este foarte important să luaţi antibioticele într-un mod responsabil.

Nu uitaţi: Folosiţi anitibioticele în mod responsabil!

  • Folosirea antibioticelor duce la apariţia rezistenţei bacteriilor faţă de tratamentul cu antibiotice, din acest motiv este important să nu luaţi antibioticele în mod nejustificat sau incorect.
  • Luaţi antibiotice numai atunci când sunt prescrise de medic şi urmaţi recomandările medicului cu privire la modul de administrare, pentru ca în felul acesta tratamentele cu antiotice să fie eficiente şi în viitor.
  • Nu păstraţi antibioticele rămase după încheierea unui tratament. Dacă aţi primit o cantitate mai mare de antibiotice decât v-au fost prescrise întrebaţi farmacistul ce să faceţi cu antibioticele rămase.

CITEȘTE ȘI: Avertizarea experților: În curând, antibioticele vor deveni ineficiente


De ce trebuie să folosesc antibioticele în mod responsabil?

Folosirea greşită sau incorectă a antibioticelor poate să ducă la apariţia rezistenţei bacteriilor la tratamentele cu antibiotice. Acesta este un risc de sănătate care afectează nu numai persoana care a luat antibiotice în mod nejustificat ci şi orice altă persoane care eventual se infectează ulterior cu bacteria rezistentă.

Nu uitaţi: păstrarea eficienţei antibioticelor este reponsabilitatea tuturor!

  • Antibioticele îşi pierd eficacitatea într-un ritm care era neimaginabil chiar în urmă cu cinci ani. Acest fenomen se datorează faptului că antibioticele duc la apariţia rezistenţei bacteriilor la tratamentele cu antibiotice.
  • Dacă vom continua să folosim antibioticele în ritmul actual, Europa s-ar putea confrunta cu o întoarcere la era preantibiotică când o infecţie bacteriană obişnuită cum ar fi pneumonia, ar putea să echivaleze cu condamnarea la moarte. Cu alte cuvinte, atunci când veţi avea realmente nevoie de antibiotice în viitor, ele nu vor mai fi eficiente.
  • Nu folosiţi antibiotice în mod nejustificat sau incorect.
  • Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului cu privire la când şi cum să folosiţi antibioticele într-un mod responsabil pentru ca în felul acesta ele să rămână eficiente şi în viitor.

 

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează! Asta e o ameninţare pentru sănătatea românilor

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ