Controversă între SRI și Băsescu pe marginea ”curățeniei” protestelor

Două detalii au atras atenția în expozeul făcut de directorul SRI, George Maior, pe tema proiectului de exploatare minieră Roșia Montană. În primul rând sublinierea publică a importanței pe care Serviciul Român de Informații (și probabil nu numai acesta) o acordă subiectului.

Peste 500 de informări care au ajuns la aproximativ 70 de factori de decizie și control în perioada de timp cuprinsă între 1999 și septembrie 2013 sunt o cifră cât se poate de relevantă. Din păcate domnul Maior nu a fost întrebat și nici nu a detaliat din proprie inițiativă, câte dintre acestea au fost adresate sau au ajuns și pe biroul președintelui Băsescu. Nu putem decât estima, pe baza intuiției și bunului-simț că majoritatea sau cel puțin cele mai relevante au fost supuse atenției și șefului statului, la Cotroceni.

Al doilea detaliu extrem de interesant, care m-a frapat prin naturalețea cu care a fost abordat în discursul domnului Maior, a fost cel al prezenței și implicării în proteste cu scopul de a le manipula a unor grupări și a unor structuri extremiste, eco anarhiste, după cum le-a denumit chiar. Secretul acesta, al intereselor obscure legate de proiect, a fost intuit de foarte mult timp și de foarte multă lume. Confirmarea acestor zvonuri și bănuieli chiar de către șeful serviciilor de informații românești este cât se poate de binevenită și explică printre altele și vehemența cu care s-au purtat, în presă și nu numai, discuțiile pro și contra proiectului minier.

Al treilea detaliu interesant reiese din însumarea celor două de mai sus și analiza lor din perspectiva declarațiilor președintelui Traian Băsescu, referitoare la caracterul ”curat” al protestelor din Piața Universității. Ce afirmă șeful serviciilor am înțeles, dar ce afirmă șeful șefului este cât se poate de neclar. Ce l-ar putea determina pe președintele Băsescu să-l contrazică public chiar pe specialistul numit pentru a-l informa la primă mână tocmai în astfel de situații? Mă îndoiesc că este posibil ca președintele României și șeful CSAT ar putea trece cu vederea o informație atât de importantă precum aceea legată de prezența pe teritoriul țării a unor cercuri de interese obscure, materializate în grupări extremiste și anarhiste.

Dacă directorul SRI nu are dreptate și vorbește aiurea, președintele nu poate justifica de ce nu l-a demis din minutul doi. Dar, tot intuiția jurnalistului îmi spune că șeful serviciilor știe ce spune, mișcările de stradă sunt concertate și atunci rămânem cu o nedumerire maximă: de unde până unde atunci frica lui Traian Băsescu de admite deschis acest lucru? Probabil că interesul este unul politic și, ca atare, electoral și politicianul Băsescu este și el interesat de acei manifestanți de bună credință pe care și-au propus și grupările menționate anterior să-i manipuleze.

Ultima întrebare din această serie este, inevitabil, retorică, mai ales că în ultimele zile informarea președintelui o fac, pe direct, și toate televiziunile care au difuzat amenințările extreme, inadmisibile într-un stat de drept, pe care reprezentanți ai  protestatarilor nu s-au jenat să le profereze în fața Comisiei parlamentare desemnate pentru Roșia Montană. Să fie interesul electoral al președintelui Băsescu atât de mare încât să-și asume riscul validării unor proteste cu nucleu anarhist?

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ