Corina Crețu: 52% dintre copiii din România se află la limita sărăciei

| 20 mai, 15:00

Mai mult de jumătate dintre copiii din România (52%) se află la limita sărăciei sau sunt expuși riscului de sărăcie, a declarat, vineri, la București, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

"Mă îngrijorează foarte mult datele referitoare la sărăcia în rândul copiilor. 52% dintre copiii din România se află la limita sărăciei sau sunt expuși riscului de sărăcie. 75% dintre copiii săraci locuiesc în mediul rural. Rata mortalității infantile este cea mai mare din Uniunea Europeană, de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar riscul este de 4 ori mai mare în cazul copiilor romi. Avem 60.000 de copii încadrați în sistemul de protecție socială, din care aproape 20.000 la acest moment trăiesc în sistem rezidențial. 5.000 de copii intră în sistemul de protecție socială anual în principal din cauza sărăciei, a lipsei mijloacelor de familie, a violenței din familii", a spus Crețu, după o întrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ea a precizat că, potrivit estimărilor, prin noul Program Operațional Regional aproximativ 75.000 de copii vor beneficia de reabilitarea infrastructurii de servicii sociale.

"Vrem să punem la punct toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, toate resursele naționale și cele europene, în special pentru că Programul Operațional Regional, programul social, oferă posibilități importante în ceea ce privește reducerea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de educație, infrastructura de sănătate. Noi estimăm ca prin noul POR în următorii patru ani să avem aproximativ 75.000 de copii care vor beneficia de reabilitarea infrastructurii de servicii sociale", a mai afirmat comisarul european.

Corina Crețu a precizat că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene despre combaterea sărăciei în rândul copiilor.

"Am avut o discuție foarte utilă pe tema problemei copiilor din România. Am primit, când am avut ultima întâlnire cu domnul ministru, un proiect referitor la combaterea sărăciei în rândul copiilor pe care noi l-am evaluat în ultimele zile la Comisia Europeană. Cred că această evaluare a nevoilor e o condiție necesară pe care ar fi trebuit să o avem de mult timp în ceea ce privește îmbunătățirea situației copiilor. Am fost aici și am ascultat propunerile Ministerului Fondurilor Europene în ceea ce privește implementarea pachetului antisărăcie din domeniul copiilor. Dorim să lucrăm împreună pentru a pune cap la cap proiectele Guvernului, programele operaționale care abordează multiple dimensiuni ale sărăciei și privațiunile copiilor într-un mod cuprinzător. Am vrut să punem de fapt cap la cap toate instrumentele pe care le avem în domeniul sănătății, educației, asistenței sociale, domeniului dezinstituționalizării pentru că, din păcate, avem foarte mulți copii care intră în sistemul de protecție socială", a precizat Crețu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ