Corina Crețu: România trebuie să folosească oportunitățile care i se oferă în cadrul financiar 2014 - 2020

| 10 mai, 11:41

România se află într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă și trebuie să folosească toate oportunitățile care i se oferă în cadrul financiar 2014 - 2020, a declarat marți comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

"Apreciez foarte mult faptul că în societatea românească există o preocupare tot mai intensă pentru a analiza modul în care România ar trebui să folosească oportunitățile care i se oferă în cadrul financiar 2014 — 2020. În opinia noastră, a Comisiei Europene, credem că deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit să treacă și să trecem la implementarea proiectelor. România se află deja într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și al operațiunilor aprobate este mult prea mic. Știm cu toții, ca om care provine din România unde este o parte din sufletul meu, câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi. Și trebuie să recunoaștem că, din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor trebuie accelerat", a subliniat Corina Crețu, la cea de a III-a ediție a Forumului Fonduri Europene, organizat la București.

Comisarul european a menționat că la Bruxelles au fost asigurate toate condițiile pentru ca România să atragă cât mai mulți bani europeni și totul depinde acum de autoritățile de la București.

"Totul depinde acum în primul rând de autoritățile române, și nu vorbesc numai de guvernanți, ci și de Parlamentul României, care are responsabilitățile sale, de autoritățile locale care au la rândul lor o serie de responsabilități. Este esențial să fie pregătite și finanțate cât mai rapid o serie de proiecte mari cu impact direct asupra vieții oamenilor, în special în domeniul infrastructurii, domeniu în care timpul de pregătire este adesea lung și complex. Este evident că regulamentele nu mai oferă statelor membre posibilitatea de a face absorbție de dragul absorbției, avem nevoie de indicatori foarte clari atunci când implementăm un proiect. Din punctul meu de vedere, România are nevoie de proiecte în care principalul indicator să fie crearea de locuri de muncă", a adăugat Corina Crețu.

Potrivit oficialului european, obiectivul Comisiei Europene, ca și cel al autorităților de la București, este ca fondurile structurale și de coeziune să reînceapă să sprijine creșterea economică și crearea de locuri de muncă pentru români.

"Într-o țară în care investițiile publice realizate cu fonduri europene reprezintă 70% din totalul investițiilor publice, faptul că nu se absorb bani europeni pune în pericol inclusiv această creștere economică și este păcat pentru că România, la ora actuală, potrivit tuturor statisticilor, figurează cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Deci, dacă absorbția nu va începe în lunile următoare, România riscă să-și pună singură piedică în calea dezvoltării economice și sociale sustenabile. În perioada 2007 — 2013, absorbția fondurilor europene pe hârtie este de 75% și asta datorită unor eforturi imense făcute în ultimii doi — trei ani. (...) Fără o politică națională adecvată, fără o strategie, fără planuri de acțiune și o bună capacitate administrativă, fondurile structurale de investiții nu sunt suficiente. (...) Avem 23 de miliarde pentru următorii patru ani, sunt importanți, Uniunea Europeană îi pune la dispoziția României, dar pentru a fi absorbiți și pentru a conduce la o îmbunătățire reală a vieții fiecărui român este nevoie de o pregătire a proiectelor și de o capacitate administrativă îmbunătățită. De aceea, vreau să salut eforturile Guvernului de a îmbunătăți capacitatea administrativă, lucrăm împreună...", a adăugat Corina Crețu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ