Corlăţean le-a cerut ruşilor să exporte gaze fără intermediari

| 09 iul, 2013

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, pentru Mediafax, că a ridicat în vizita oficială de la Moscova subiectul unor negocieri directe, fără intermediari, cu partenerii ruşi privind exportul de gaze în România, în vederea obţinerii unui tarif mai bun.

"Am ridicat tema unor discuţii directe, unor negocieri directe cu partenerii ruşi, fără intermediari, atunci când vorbim de contractul de export de gaze în România. Şi acest lucru evident că vizează preţul", a afirmat Corlăţean.

El a avut întâlniri la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, dar şi cu copreşedintele părţii ruse în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică şi preşedinţii Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

Ministrul român a menţionat că reluarea dialogului politico-diplomatic de nivel înalt Moscova-Bucureşti era necesară şi din punctul de vedere al fixării "unei agende economice solide din care ambele părţi să aibă de câştigat", în condiţiile în care din schimburile comerciale de 4,4 miliarde dolari înregistrate în 2012, exporturile României au fost de numai 1,3 miliarde.

"Trebuie să echilibrăm această balanţă, iar companiile româneşti să aibă o prezenţă tot mai solidă şi profitabilă pe piaţa Federaţiei Ruse", a mai afirmat ministrul Corlăţean.

România şi-a asigurat în 2012 aproape un sfert din consumul intern de gaze prin importuri din sursa Gazprom, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de gazele extrase intern, în condiţiile în care contractele nu sunt încheiate direct, ci prin intermediul unor firme intermediare agreate de compania rusă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara la începutul anului că România ar putea negocia în acest an o reducere a preţului plătit la importul de gaze ruseşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ