Cotroceniul trăieşte în continuare cu mintea la Republica Prezidenţială

| 20 aug, 2013

Cea mai recentă declaraţie care a dezvăluit dorinţa de prezidențializare a regimului politic din România aparţine consilierului prezidenţial Iulian Chifu. Afirmaţia sa, potrivit căreia, Victor Ponta dacă doreşte să aibă cea mai importantă parte a puterii în stat trebuie să fie preşedinte, reprezintă un atac la actualul regim din România.

Tendinţele de acaparare în totalitate a puterii în stat de către Cotroceni nu reprezintă o noutate. Semne că la Cotroceni se doreşte o extindere a influenţei prezidenţiale peste toate celelalte puteri din stat au apărut încă de când Traian Băsescu a preluat mandatul de preşedinte. Din acel moment, tot mai des s-a avansat ideea unei republici prezidențiale în România, însă dorința unui om nu poate să schimbe un regim politic peste noapte.

Implicarea preşedintelui în lucrările Executivului, în special în timpul lui Emil Boc, au creat impresia că în România nu avem de a face cu două instituţii distincte – Guvern şi Preşedinţie - ci cu una singură de unde se pune „ţara la cale”. Pe lângă preşedinte au existat şi consilieri ai acestuia care, din dorinţa de a ieşi pur şi simplu în public, au lăsat de înţeles că toate celelalte puteri nu au importanță în România şi că doar cea a preşedintelui contează. Atacurile tot mai dese la adresa Parlamentului au reprezentant un semnal că se încearcă decredibilizarea instituției de bază a statului român, în timp ce o alta era ridicată pe un piedestal.

Într-adevăr, dacă e să facem o imagine de ansamblu a modului în care funcționeaza puterile statului, putem trage concluzia că președinția are o influență mai mare decât ar trebui.

Cea mai recentă declaraţie care a dezvăluit dorinţa de prezidențializare a regimului politic din România aparţine consilierului prezidenţial Iulian Chifu. Afirmaţia sa, potrivit căreia, Victor Ponta dacă doreşte să aibă cea mai importantă parte a puterii în stat trebuie să fie preşedinte, reprezintă un atac la actualul regim din România. Dacă declaraţia ar fi venit din partea altcuiva, care nu are pregătirea și background-ul profesional al lui Iulian Chifu, atunci putea fi acuzat de necunoaştere.

Însă, atunci când un consilier prezidenţial precum domnul Chifu, profesor de Ştiinţe politice, spune un asemenea lucru, înseamnă că obsesia lui Traian Băsescu de a avea un regim prezidenţial i-a cuprins pe toţi cei din Palatul Cotroceni.

Afirmaţiile lui Iulian Chifu sunt inacceptabile pentru un stat de drept, care se bazează pe principiul separaţiei puterilor în stat şi care, prin legea fundamentală, are trasate clar atribuţiile instituţiilor. Consilierul prezidenţial nu face altceva decât să alimenteze confuziile cu privire la regimul politic din România, inducând în mentalul colectiv ideea că preşedintele deține autoritatea supremă în stat. Declaraţia lui Chifu poate fi și o pată neagră pe imaginea României, ţara noastră părând incapabilă să îşi asigure o bună funcţionare a instituţiilor.

În România, guvernul este cea mai puternică instituţie, fiind reprezentantul principal al puterii executive. Rolul preşedintelui este acela de reprezentant al statului la nivel internaţional pe probleme ce tin de securitate, de relații cu alte state, atunci când se semnează un tratat. Prin atribuţiile sale, preşedintele nu poate interveni nici în actul de justiţie, nici în cel de guvernământ. De asemenea, dacă ar fi să analizăm atribuţiile şefului statului aşa cum prevede legea, atunci acesta nu ar trebui să facă politică şi nici să fie partizan. Însă, actualul președinte conduce o campanie electorală continuă pentru un partid/fundație la cârma căruia se va afla după ce își termină mandatul.

Angajaţii de la Cotroceni ar trebui să se preocupe mai mult de treburile ce ţin de funcţionarea administraţiei prezidenţiale, în loc să stea şi să contureze imagini ideale de regim politic pentru președintelel ţării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ