Cresc salariile profesorilor şi medicilor. Cât vor lua în 2014

| 05 noi, 2013

Medicii rezidenţi vor beneficia, de anul viitor, de burse în valoare de 100 sau 150 de euro, iar salariile profesorilor debutanţi vor creşte peste rata inflaţiei prognozată pentru anul viitor, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

"Medicii rezidenţi vor beneficia de burse şi profesorii bugetari vor beneficia de creşteri salariale mai mari decât rata inflaţiei, substanţial mai mari. Bursa pentru medicii rezidenţi va fi de 100 sau 150 de euro, impozabil. Sunt 14.100 de medici rezidenţi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi din subordinea autorităţilor locale. Anvelopa pentru creşterea salarială este de 500 milioane lei. Din această sumă 220 milioane lei vor fi pentru creşterea salariului minim. Diferenţa o alocăm către aceste categorii socio-profesionale. Impactul bugetar este între 80 şi 120 milioane lei la rezidenţi, în funcţie de cât va fi bursa, 100 de euro sau 150 de euro. Diferenţa o vom da în sistemul de învăţământ. Săptămâna viitoare vom da creşterile şi cifra exactă a beneficiarilor", a explicat Chiţoiu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială nu au fost stabilite cheltuielile pe fiecare minister în parte, ci au fost negociate "cifrele mari, macroeconomice, cât să alocăm pentru învăţământ, cât pentru sănătate".

"Săptămâna viitoare, în următoarele două săptămâni, o să construim bugetul pentru 2014", a spus ministrul Finanţelor.

Daniel Chiţoiu a menţionat, totodată, că anul viitor salariul minim va creşte de la 800 lei la 900 lei, în două etape: de la 800 la 850 lei de la 1 ianuarie şi de la 850 lei la 900 lei de la 1 iulie, iar pensiile se vor majora cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit ultimului raport al Fondului Monetar Internaţional, inflaţia va continua să scadă în 2014, până la 3% la finele anului. Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ