Creşterea economică a României ia prin surprindere FMI

| 19 iul, 2013

FMI și Banca Mondiala au anunțat, astăzi, că prognoza pentru creșterea economică a României pe 2013 va crește la 1,9%, îmbunătățind astfel cu 0,3% prognoza precedentă.  Astfel, doar în urmă cu câteva zile, Fondul estima în raportul întocmit după evaluarea acordului de tip preventiv pe care România l-a finalizat luna trecută, că economia românească va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014.

Optimismul Fondului în evoluția economiei românești este un mesaj încurajator pentru România și va avea desigur un impact pozitiv pe piețele financiare internaționale. De altminteri, acest mesaj vine într-un moment cum nu se poate mai potrivit, ținând cont că, după încheierea acordului stand-by cu FMI, indicatorul de încredere macroeconomică, CFA, cunoscuse o foarte ușoară scădere.

Semnalul de încredere în economia românească pe care îl transmite FMI este consonant cu declarațiile președintelui instituției de la Washington. Aflată în vizită la București la începutul acestei săptămâni, Christine Lagarde  a avut numai cuvinte de laudă la adresa României, remarcând faptul că țara noastră se numără printre puținele țări care au reușit să depășească recesiunea, înscriindu-se pe un trend de creștere.

Mai mult, Lagarde a apreciat că "România e excepţional de bine poziţionată pentru a fructifica înaltul său potenţial economic". Afirmația nu reprezintă însă doar o trimitere la poziţionarea geografică şi resursele naturale, așa cum s-au grăbit să speculeze unii analiști, ci și o constatare legată de faptul că România și-a îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă premisele de creștere economică.

Această îmbunătățire se datorează pe de o parte abordării pragmatice pe care guvernul a implementat-o în materie de politică externă. Deschiderea de noi piețe și parteneriate comerciale pentru România crează perspective pentru accelerarea îmbunătățirii balanței comerciale.

Pe de altă parte, nu trebuie uitate nici eforturile depuse în interiorul țării, privind îmbunătățirea calității guvernanței fiscale, asanarea găurilor negre de la buget, sau remedierea deficiențelor în gestionarea fondurilor europene. În acest ultim domeniu, esențial în vederea asigurării resurselor necesare dezvoltării, România a reușit într-un timp relativ scurt performanțe mai bune. Astfel, pe parcursul ultimului an de zile, rata de absorbție totală a fondurilor europene s-a majorat de trei ori, ajungând la 21%. Iar pe unele programe operaționale, cum ar fi POS Mediu, lucrurile stau chiar mai bine: dacă în perioada 2007 - 2012 au fost atraşi din bani europeni pentru mediu doar 197 milioane de euro, pe ultimele opt luni de zile s-a reușit o rată de absorbție de patru ori mai ridicată, fiind accesate aproape 600 de milioane de euro.

Toate aceste evoluții au influențat pozitiv economia României, care a reușit să se claseze pe podiumul european, ca ritm de creștere, și să îi ia prin surprindere până și pe oficialii Fondului. Iar dacă estimările FMI se vor adeveri, iar trendul în domeniul absorbției europene va fi continuat într-un ritm la fel de susținut, nu este exclus ca România să termine anul din postura de premiantă a Europei la creștere economică.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ