Crin Antonescu a lăsat proiectul Constituției în adormire

| 30 sep, 2013

Crin Antonescu a abandonat cu totul proiectul noii Constituții, în contextul în care subiectul nu se mai află în centrul agendei publice.

Problema revizuirii Constituției a intrat în ultimele săptămâni într-un oarecare con de umbră, mai ales în contextul discuțiilor legate de Roșia Montană. Starea proiectului este că, după ce Comisia de revizuire și-a încheiat activitatea, el a fost trimis către Consiliul Legislativ, care la începutul lunii iulie a prezentat o serie de recomandări. Conform procedurii, propunerea de revizuire împreună cu avizul Consiliului Legislativ trebuie să intre din nou în dezbaterea comisiei parlamentare, iar forma finală să fie transmisă spre analiză Curţii Constituţionale.

În acest context, Comisia de la Veneția, organism al UE care se ocupă de implementarea democrației prin intermediul cadrului legal, a anunțat sâmbătă că instituția așteaptă până la finalul lunii septembrie varianta finală a proiectului de revizuire, așa cum autoritățile române s-au angajat încă din luna iulie. Răspunsul Bucureștiului la această declarație a fost dat de Crin Antonescu, președintele Senatului declarând că la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constituţiei, iar Comisiei i se va comunica faptul că a intervenit o amânare de calendar asupra procedurii modificării legii fundamentale. Acesta a mai adăugat că situația se datorează faptului că nu au fost luate în calcul întârzierile cauzate de neadoptarea noii legi a referendumului.

Modificările aduse la legea referendumului au fost atacate pe 22 septembrie la Curtea Constituțională de către Traian Băsescu, președintele considerând că scăderea pragului de validare la 30% este împotriva bunelor uzanțe democratice. Or, în contextul în care proiectul fusese deja analizat de către CCR, care îl declarase constituțional, este evident că președintele nu a urmărit altceva decât să tergiverseze adoptarea noii Constituții. Iar judecătorii CCR i-au dat o mână de ajutor lui Traian Băsescu, hotărând ca sesizarea acestuia să fie judecată de-abia pe 23 octombrie.

Aici însă, dacă ar fi vrut, Crin Antonescu ar fi putut să intervină, solicitând CCR să grăbească discutarea sesizării depuse de către Traian Băsescu. Această rugăminte ar fi fost îndreptățită de nevoia de a avea o situație clară în ceea ce privește adoptarea noii Constituții, situație ce mai apoi urma să fie transmisă și Comisiei de la Veneția. Vorbim de același Crin Antonescu care la începutul actualei sesiuni parlamentare declara că trebuie definitivată propunerea legislativă privind revizuirea Constituției "cel târziu în luna decembrie". Între timp însă, Crin Antonescu a abandonat cu totul proiectul noii Constituții, în contextul în care subiectul nu se mai află în centrul agendei publice, iar președintele PNL și-a făcut probabil socoteala că nu-i mai poate aduce voturi în plus.

Lipsa de interes a lui Crin Antonescu față de accelerarea calendarului de adoptare a noii Constituții aduce însă serioase deservicii României, inclusiv din perspectiva imaginii externe. Faptul că nu am trimis încă varianta finală a proiectului de modificare a Constituției înspre Comisia de la Veneția pune România în situația ingrată de a fi considerată drept un partener neserios. Iar ”contribuiția” pe care și-o aduce Crin Antonescu la construirea acestei imagini negative cu totul nemeritate nu îi face niciun bine din perspectiva profilului său prezidențial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ