Crin Antonescu despre pactul de coabitare: nu are niciun rost să prelungim comedia asta

| 04 oct, 2013

Pactul de coabitare instituţională dintre preşedinte şi premier a pus România în lumina unei ţări semibananiere în Europa şi n-are niciun rost ca o astfel de "comedie" să fie prelungită, a susţinut vineri preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL.

"Am constatat că, deşi anunţase acest lucru, domnul Traian Băsescu se mai gândeşte, nu e treaba mea, presupun că are motive, dar vreau încă odată să spun că n-are niciun rost să prelungim comedia din jurul acestui document politic. E jenant. Acest document politic, aşa numitul pact de coabitare, a pus România în lumina unei ţări semibananiere în Europa, pentru că în astfel de ţări nu există Constituţie, nu există legi, nu există alegeri care să aibă relevanţă democratică, ci înţelegeri între şefi de triburi", a afirmat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Liderul liberalilor a criticat atât iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a prezenta pactul de coabitare la Bruxelles, cât şi faptul că premierul Victor Ponta a contrasemnat un astfel de document.

"În momentul în care preşedintele României umblă cu nişte foi de hârtie, stânjenindu-i în chip vădit până şi pe adresanţi pe la masa Comisiei Europene, pe la domnul Barroso, pe acolo, încercând să le arate acest document ca pe o carte de vizită şi de legitimitate a statului pe care îl reprezintă, a fost ceva îngrozitor de jenant. Când primul-ministru a preferat să se legitimeze cu o foaie de hârtie semnată cu un preşedinte demis moralmente de 7 milioane de oameni din România, în loc să se legitimeze cu votul democratic, masiv - 60% dintre concetăţenii săi -, atunci România din nou a fost într-o situaţie jenantă. Iar faptul că astăzi discutăm ca despre ceva serios - denunţarea sau nedenunţarea acestui pact - înseamnă să-l substituim Constituţiei ţări, instituţiilor acestei ţări, democraţiei. Pentru că spiritul democraţiei nu e acesta", a afirmat Antonescu.

Despre Justiţie

"Ne înţelegem doi oameni - cum să împărţim puterea, Justiţia, ce şi cum şi din sistemul de putere trece de la mine la tine - asta nu e democraţie, pentru asta nu există legitimitate, pentru asta nimeni nu a asumat răspunderea în mod public, nici la alegeri, nici după. Până la urmă, tema Justiţiei o discutăm acum, seamănă cu altele şi în aceeaşi cheie se pot discuta alte teme - încercarea de influenţă şi control asupra presei, controlul neconcurenţial al unor bune zone din economie, împărţirea bugetului acestei ţări. Acestea sunt teme de care în fond depinde şi viitorul USL şi mai mult viitorul acestei ţări, pentru că de fapt şi în USL aceasta e tema - ce ne-am înţeles să facem, ce-am spus oamenilor că facem şi ce facem şi urmează să facem, să preluăm controlul asupra sistemului pe care Traian Băsescu l-a organizat în România, adică să-l dăm la o parte pe Traian Băsescu sau aşteptăm să plece şi să ne aşezăm noi în locul lui (...) în ce priveşte controlul unui sistem sau să schimbam acest sistem pe care l-am combătut, pe care l-am criticat şi care trebuie schimbat? Răspunsul la această întrebare răspunde la întrebarea privind viitorul USL", a mai spus preşedintele PNL.

Crin Antonescu a arătat că alegerile prezidenţiale de anul viitor au legătură tot cu împărţirea puterii.

"De fapt, tema prezidenţialelor de anul viitor nu e una care ţine de persoane, nu e semnificativă sub aspectul persoanelor. Tema majoră este următoarea: dacă România va avea un preşedinte care să conducă sistemul lui Băsescu în locul lui Băsescu sau dacă va avea un preşedinte care să demanteleze acest sistem şi să facă, împreună cu toţi ceilalţi care au responsabilităţi, o ţară cu adevărat democratică. La asta trebuie să ne gândim atunci când folosim epitetul 'băsist' sau 'nebăsist"', a mai arătat liderul USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ