Crin Antonescu: nu are rost făcută regionalizarea doar pentru a rearanja administrativ unele oraşe

| 27 sep, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că, dacă prin regionalizare nu se acordă mai multe şanse dezvoltării economice, aceasta nu merită făcută.

Liderul PNL a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare că nu are rost făcută regionalizarea doar pentru a rearanja administrativ unele oraşe. "Facem regionalizarea, dacă reuşim s-o facem, pentru o mai bună dinamică economică, dacă nu reuşim prin regionalizare să dăm mai multe şanse dezvoltării economice ea nu merită făcută, asta este foarte clar. Pur şi simplu pentru a rearanja administrativ nişte capitale şi pentru a inventa nişte funcţii noi în nomenclatorul şi aşa foarte încărcat al acestui stat nu are rost. Dacă urmărim dezvoltarea economică nu putem să ţinem cont de criteriul etnic", a declarat Antonescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, criteriile etnice nu pot sta la baza delimitării unei regiuni, această abordare nefiind naţionalistă şi nici antimaghiară.

"Din punctul meu de vedere nu criteriile etnice trebuie să stea la baza desenării unei regiuni sau alta. Am spus acest lucru şi colegilor din UDMR, nu este nici o poziţie naţionalistă, nu este nici o poziţie antimaghiară. Pur şi simplu nu de aceea facem regionalizarea", a mai spus liderul PNL.

Crin Antonescu a ţinut să precizeze că minoritatea maghiară şi-a câştigat unele drepturi în România, acestea urmând să fie incluse şi în noua constituţie.

"UDMR-ul şi-a apărat de când face politică în România nişte drepturi pentru minoritatea pe care-o reprezintă, a câştigat nişte drepturi importante, suntem de acord cu ele, le-am introdus şi în proiectul de modificare a constituţiei, am ţinut cont de foarte multe solicitări rezonabile ale lor, dar cred că regionalizarea nu se poate face pe criterii etnice", a precizat preşedintele PNL.

În USL există diferenţe de opinii şi pe subiectul alegerilor parţiale

Preşedintele PNL a subliniat că în interiorul USL mai există o "diferenţă de păreri" în ceea ce priveşte organizarea alegerilor parţiale în colegiile parlamentare vacantate. Liderul PNL a explicat că PNL doreşte organizarea de alegeri parţiale pentru o mai bună reprezentare, în vreme de preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că sunt foarte mulţi parlamentari şi ar dori să aştepte clarificarea situaţiei aleşilor care au probleme cu Agenţia Naţională de Integritate.

"Aici avem iar o diferenţă de păreri. (...) Eu cred că legal, democratic, corect este să avem alegeri anticipate, pentru că în unele colegii chiar nu mai există reprezentare. Doar în unele cazuri a fost dublă reprezentare. O să discutăm şi despre acest lucru. Eu cred că nici nu prea avem ce să discutăm pentru că nu-i de tocmeală între noi, pentru că avem o lege, o lege care ne impune să facem alegeri anticipate dacă s-a vacantat un post de parlamentar. Mai sunt trei ani din acest mandat", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL crede că ar fi bine să fie o singură dată pentru organizarea alegerilor, însă nici nu se poate aştepta după finalizare proceselor în cazul celor atacaţi de ANI.

"Mie îmi pare logic să mergem pe continuitate. Dacă parlamentarul care a câştigat colegiul a fost liberal, va candida tot un liberal sub sigla USL, dacă e din PSD, va fi un PSD-ist sub sigla USL. Aşa îmi pare normal", a adăugat Antonescu.

Nimeni nu vrea să-l persecute pe Liviu Dragnea

Liderul liberal a fost întrebat cum răspunde unor afirmaţii care ar fi fost făcute de Liviu Dragnea referitoare la faptul că acesta ar fi înaintat PNL proiectul privind regionalizarea, dar nu a primit niciun răspuns. "V-am mai spus că nu comentez, astea sunt nişte chestiuni pe care cred că ar fi trebuit să le discutăm în interiorul Uniunii. Eu nu am comentat despre faptul că, de pildă, proiectul Codului Silvic pe care l-a iniţiat colega noastră, doamna ministru Lucia Varga, un proiect foarte important, un proiect aşteptat, stă de multă vreme în dezbatere publică, trebuia conform unui calendar de mult să intre în dezbaterea Guvernului pentru că există nişte motive pentru a-l promova ca Ordonanţă de Urgenţă, s-a mai prelungit această aşteptare", a afirmat preşedintele PNL.

"Asta pot să spun şi despre domnul Dragnea, nu are nimeni niciun motiv să-l persecute pe domnul Dragnea. Asta e clar", a completat Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ