Crin Antonescu nu ştie ce vrea

| 24 oct, 2013

Crin Antonescu s-a opus, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, prelungirii termenului de depunere a raportului Comisiei speciale pentru dezbaterea proiectului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.


Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, împreună cu George Scutaru, înlocuitorul lui Gerea în Biroul Permanent de la Cameră, nu au fost de acord, iniţial, cu prelungirea termenului de depunere a raportului final asupra proiectului faimos de lege privind exploatările miniere de aur. Lucrurile stau puţin cam ciudat pentru PNL, pentru că au schimbat placa de prea multe ori.

La prima vedere se poate spune că PNL este consecvent faţă de proiectul de lege, totuşi dacă verificăm pe rând poziţiile în care Antonescu s-a plasat pe parcursul acestei polemici vom ajunge la concluzia, neaşteptată de unii, că Antonescu este foarte nehotărât. Argumentele sunt destul se simple, trebuie doar să ne aducem aminte.

Introducerea proiectului în Parlament a fost făcută cu consensul miniştrilor semnatari, printre care şi miniştri PNL, primul exemplu la care ne gândim este hărţuitul Daniel Barbu, ministrul Culturii, cel care s-a ales cu o lunetă spartă, precis din pricina atitudinii pe care a avut-o faţă de proiectul RMGC. Până aici toate bune, s-a transmis proiectul spre dezbatere în Parlament pentru a fi auzite toate punctele de vedere din partea tuturor partidelor parlamentare dar şi din partea societăţii civile, experţilor din domeniu, Academiei România sau Institutului Geologic al României dar şi din partea „pieţei”. La nivel de idee şi teorie lucrurile au stat bine, dar după cum bine ştim, „practica ne omoară pe noi”. Ajunşi în faţa faptului împlinit PNL, prin vocea preşedintelui Antonescu au declarat că nu au fost consultaţi că au fost luaţi pe nepregătite şi că se opun proiectului. După câteva zile de scandal şi acuzaţii Antonescu a revenit şi a spus că o comisie parlamentară specială este o idee grozavă, dar că PNL se va opune adoptării proiectului. Observăm deja o primă schimbare de macaz. Antonescu nu a dat dovadă de experienţa politică necesară de a aştepta înainte să se pronunţe asupra unui proiect care face subiectul polemicilor şi controverselor de 13 ani încoace. În schimb, liderul PNL a sperat că poate capitaliza pe nemulţumirile exprimate de mulţimea de oameni de pe străzile Bucureştiului şi s-a înşelat, aceştia fiind în majoritatea lor oameni antisistem, antipolitică.

Mai departe, după ce apele s-au liniştit, şi comisia a început să lucreze, în absenţa PDL-ului care a refuzat să-şi desemneze parlamentari în componenţă, PNL s-a opus adoptării proiectului din motive difuze şi confuze printre care s-ar fi numărat şi faptul că este o lege cu dedicaţie, pentru RMGC, ştiţi dumneavoastră, compania care era susţinută mai deunăzi în Parlamentul European de soţia actualului lider PNL, europarlamentarul Adina Vălean. Un eveniment neaşteptat pentru PNL şi liderii săi a fost modificarea obiectului de reglementare al legii cu pricina în cadrul dezbaterilor din comisie. Din proiectul înaintat de Guvern au fost scoase, prim amendamente, toate referire la RMGC, ceea ce a făcut din proiectul de lege intitulat „Proiect de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România” un proiect de lege cu alt titlu, care nu face vreo referire la un perimetru anume şi se aplică unitar pe tot teritoriul României.

Cu alte cuvinte, dacă obiectul de reglementare al proiectului s-a schimbat, PNL ar fi putut să vrea să continue dezbaterile pentru că ei s-au declarat împotriva exploatării de la Roşia Montană, nu împotriva exploatărilor din Maramureş spre exemplu. Din nou Antonescu şi PNL au fost lăsaţi în offside şi nu au fost consecvenţi cu propriile lor mesaje. Indiferent despre ce este vorba în proiect PNL se opune, fără argumente, pentru că are impresia că argumentele sunt de prisos şi nu interesează pe nimeni, dar aici se înşeală şi vom vedea de ce.

Săptămâna trecută, la nivelul USL s-a luat hotărârea să se prelungească termenul de dezbatere asupra proiectului de lege deja modificat, fără referiri la perimetre specifice de exploatare sau la anumite companii, prin hotărâre a Parlamentului pentru a dezvolta dezbaterile pe noua formă agreată de majoritatea comisiei. Antonescu nu s-a opus deciziei nici în şedinţa USL, nici după în conferinţa de presă susţinută de liderii USL, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe preşedintele PNL să încerce să se opună deciziei în Biroul Permanent reunit.

Presa a relatat despre atitudinea pe care Antonescu ar fi avut-o în spatele uşilor închise din sala Biroului Permanent când s-a opus, din nou fără argumente, prelungirii termenului de dezbatere al proiectului privind exploatările miniere până pe data de 10 noiembrie, prelungire cu care, aşa cum am arătat, a fost de acord săptămâna trecută.

Nehotărârea lui Crin Antonescu poate deveni antologică. Până la urmă el este omul care a promis că îşi dă demisia definitiv din politică şi a revenit asupra declaraţiei la fel de nonşalant cum a făcut-o şi prima oară el este politicianul care îţi dă impresia că are o opinie formulată după care te ia prin surprindere făcând cu totul şi cu totul altceva. Cine poate spune ce vrea Antonescu să facă, este imprevizibil chiar şi pentru el. Antonescu nici măcar nu ştie dacă vrea să fie preşedinte şi asta din postura de unic candidat cu o susţinere covârşitoare a unei alianţe politice care însumează încă peste 60% din intenţiile de vot din ţară.

Birourile Permanente reunite ale Camerei si Senatului au decis sa prelungeasca mandatul Comisiei speciale pentru Rosia Montana pana pe 10 noiembrie. Un membru al conducerii Legislativului a precizat ca in sedinta Birourilor, Crin Antonescu si George Scutaru, liderul deputatilor PNL, s-au impotrivit in continuarea prelungirii mandatului acestui for special, dupa ce in USL se stabilise prelungirea. Totodata, un membru al Comisiei pentru proiectul minier a precizat ca doi dintre membrii PNL ai structurii au vorbit ieri cu Antonescu pentru a ii explica avantajele prelungirii mandatului Comisiei, precum si avantajele angajarii votarii unei legi a minelor, pe care liberalii ar urma, oricum, sa o respinga. Antonescu din nou arata ca e nehotarat, dupa ce a acum o luna arunca bomba ca nu e de acord cu proiectul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 2013
cantautor
este o problema nationala ca Antonescu este nehotarat...
eu cred ca ai sesizat foarte bine aspectul....
esti singura din presa...
felicitari..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ