CSAT convocat de Klaus Iohannis pe situația din Turcia

| 22 iul, 10:25

Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) într-o ședință ce va avea loc marți, 26 iulie, în cadrul căreia se va discuta despre concluziile summitului NATO de la Varșovia, dar și despre situația actuală din Turcia.

Președintele Klaus Iohannis a participat la summitul NATO de anul acesta, care s-a desfășurat la Varșovia, în perioada 8-9 iulie. După summit, Iohanns a informat că toate temele de interes pentru România au fost acoperite atât prin declarația privind securitatea transatlantică, cât și în declarația finala a Summitului.

"Summitul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru țara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un summit de succes pentru România. Atât declarația privind securitatea trans-atlantică, cât și declarația finala a Summitului, adoptată astăzi, acoperă toate temele de interes pentru România, care au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT. În plus, la Summit au fost adoptate o declarație a comisiei NATO Ucraina, precum și o serie de documente aliate care aprofundează elementele din declarația finală și avansează pe linia intereselor României", a spus Klaus Iohannis.

"România a dovedit că nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și, foarte important, un aliat credibil. Obiectivele noastre stategice au vizat reafirmarea unității NATO, consolidarea securității naționale, descurajarea factorilor de risc existenți și plasarea României și a regiunii Mării Negre ca elemente centrale. Am atins aceste obiective", a declarat președintele României.

Astfel, România a obţinut de la aliaţii săi sprijin pentru patru obiective: echilibrarea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic între segmentul nordic şi cel sudic; constituirea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României şi decizia privind prezenţa maritimă şi aeriană aliată în sudul flancului estic; un nou nivel în ce priveşte planificarea apărării NATO pentru România şi declararea capacităţii operaţionale a sistemului antirachetă de la Deveselu ce va deveni oficial o bază NATO.

 

Tag-uri: csat, Turcia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ