CSAT nu a dat aviz pentru rectificarea bugetară. Iohannis acuză guvernul de ”șicane politice”

| 04 sep, 16:30

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a suspendat ședința CSAT de marți. În premieră, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a dat avizul pentru rectificarea bugetară a Guvernului, în condițiile reducerii bugetelor pentru instituțiile din domeniul securității naționale.

Premieră în România - CSAT nu a dat avizul pentru rectificarea bugetară a guvernului. Președintele Klaus Iohannis a explicat că motivul este reducerea inexplicabilă a bugetelor instituțiilor care asigură securitatea națională și a acuzat guvernul de șicane politice.

”Este numai răspunderea guvernului ce se întâmplă în continuare”, a spus președintele, care a explicat că a oferit astfel posibilitatea Executivului să revină cu un nou proiect de rectificare.

”Tema pe care am discutat-o azi a fost rectificarea bugetară propusă de guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este obligație acest aviz al CSAT atunci când se discută bugetele acestor instituții. Nu este o chestiune facultivă sau opțională.

Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară. A fost prezentată ca una puternic pozitivă. Totuși, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, guvernul a anunțat reduceri importante perntru instituții din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost explicat.

Am stabilit ședința CSAT-ului mult mai repede. Între timp, guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă. În aceste condiții este inexplicabil de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Guvernul nu a venit cu explicații pentru aceste tăieri. Directorii instituțiilor au venit cu explicații cum că în aceste condiții de tăiere nu se pot îndeplini obiectivele stabilite chiar în CSAT. Având în vedere asta, nu s-a putut obține unanimitate în CSAT și nu s-a putut obține avizul necesar pentru rectificarea bugetară.

Am luat decizia de a suspenda ședința CSAT. Nu putem face abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului. Şi atunci, prin suspendarea şedinţei CSAT am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip 'şicană politică', să revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată se va putea obţine avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului ce se întâmplă în continuare.

Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă și nu există motivație pentru tăieri într-o zonă atât de sensibilă precm cea a securității naționale”, a declarat Klaus Iohannis după ședința CSAT.

CSAT în regim de urgență

Guvernul a anunţat miercuri că a trimis marţi seară preşedintelui României solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea analizării şi avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.


Anterior, Administraţia Prezidenţială preciza că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării face diligenţele necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT în vederea emiterii unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.

"Ca urmare a scrisorii ministrului Finanţelor Publice, transmisă Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 14 august, referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiză şi punct de vedere, până la data de 17 august, instituţiilor direct vizate de rectificarea bugetară, respectiv: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligenţele necesare în vederea obţinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", arăta Administraţia Prezidenţială.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ