CSM taie în CARNE VIE: pe cine a suspendat din funcţie

| 01 iul, 17:41

Secţia de procurori a CSM a decis miercuri suspendarea procurorului DIICOT Ionel Tudosan, ca urmare a trimiterii în judecată, informează Agerpres.

"În şedinţa din data de 1 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a lui Tudosan Ionel, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unei infracţiuni", informează un comunicat al DIICOT.

Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Procurorii DNA au dispus, pe 30 iunie, trimiterea în judecată a lui Ionel Tudosan, acuzat de complicitate la şantaj, alături de Radu Marius Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la data faptelor, pentru trafic de influenţă şi şantaj.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2012 - septembrie 2013, Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre Marius Radu Vlădoianu şi denunţătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2002 - aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru procurorul doljean şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător.

Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, Marius Radu Vlădoianu, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Astfel, acesta i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură.

În acest sens, Marius Radu Vlădoianu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a procurorului, care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, dar care nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT de către procurorul Ionel Tudosan.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Ionel Tudosan, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.

În acest fel, inculpatul Ionel Tudosan l-a ajutat pe Marius Radu Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care procurorul doljean purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Marius Radu Vlădoianu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

De asemenea, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, miercuri, suspendarea din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a lui Marius Radu Vlădoianu, ca urmare a trimiterii acestuia în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni.

'În şedinţa din data de 1 iulie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a domnului Vlădoianu Marius Radu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni. Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare', se arată într-un comunicat al CSM.

În 5 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Marius Radu Vlădoianu, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi şantaj.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ