Cum a reuşit un african, simplu om de rând, să împădurească deşertul: Viaţa lui este scenariu de film

| 17 iun, 2014

Din dorinţa de a schimba ceva în viaţa lui, dar şi pentru a fi un model pentru alţii, fermierul Yacouba a găsit metoda prin care să înverzească zona deşertică.

Yacouba Swadogo a încercat de unul singur să rezolve probleme crizei prin care trece ţara sa, Burkina Faso. El locuieşte undeva la nord, acolo unde există o zonă de deşert.

Fermierul are în plan împădurirea zonei deşertice. Cum solul nu permite dezvoltarea de vegetaţie abundentă, bărbatul a început prin a pregăti temeinic terenul.

A făcut linii în care a săpat gropi în care a pus pământ fertil cu bălegar, apoi a adăugat seminţele de plante. Ceilalţi fermieri au râs de el la început, li s-a părut că va depune o muncă titanică şi în zadar. Nu s-a lăsat, ci a crezut în scopul său şi în rezultatele bune pe care urma să le aibă.

În perioadele ploioase, apa se va aduna în gropile săpate de el. Metoda va fi ideală pentru lunile de secetă.

În 20 de ani de muncă continuă, fermierul a transformat 1.200 mp de teren uscat în pădure, unde acum se dezvoltă şi cresc peste 60 de specii de copaci.

Deşi vecinii săi l-au luat drept nebun, acum observă că metoda lui este genială. Fermierul face în prezent workshopuri dedicate în care le spune tot ceea ce a învăţat şi el.

"Dacă nu ieşi în faţă să vorbeşti lumii întregi, toate cunoştinţele tale nu vor ajuta umanitatea", spune Yacouba.

În 2010, regizorul Mark Dodd a realizat un documentar bazat pe experienţele lui Yacouba - "The Man Who Stopped the Dessert". Documentarul sfidează ideea cum că Africa are nevoie de ajutor din partea celorlalte naţiuni pentru a-şi rezolva problemele. Filmul a ajutat la strângerea unor fonduri care au mers la Yacouba şi ceilalţi fermieri din zonă.

Yacouba a mai avut de înfruntat mafia locală, care au reuşit să defrişeze din pădure. Fermierul nu şi-a pierdut speranţa, ci spune că va continua cu proiectul său până când lucrurile vor fi aşa cum trebuie să fie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ