Cum "citeşti" testul Babeş-Papanicolau

| 13 mar, 2014

Orice femeie care şi-a început viaţa sexuală trebuie să facă anual testul Babeş-Papanicolau. Analiza poate determina modificările date de cancerul de col. Până să ajungi la medic, te ajutăm să descifrezi rezultatul analizei.

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este o procedură simplă, nedureroasă şi accesibilă, care poate detecta infecţii virale, cea mai des întâlnită fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV), care produce modificări la nivelul celulelor colului.

Testul Babeş-Papanicolau nu este un test de diagnostic al cancerului de col uterin, ci unul de screening, care identifică celulele anormale, suspecte a fi maligne.

Dacă este cazul, medicul ginecolog recomandă colposcopie (examinarea colului cu ajutorul unui microscop special), urmată de test HPV şi, dacă este cazul, de biopsie (prelevarea unei porţiuni din ţesut), scrie clicksanatate.ro.

În mediu lichid oferă o acurateţe mai mare

Testul Babeş-Papanicolau poate fi efectuat în două moduri: în mediu uscat (clasic) sau în mediu lichid.

În primul caz, celulele sunt întinse pe o lamă de sticlă şi fixate cu un spray; la testul în mediul lichid, spatula folosită pentru recoltare se „spală“ într-un lichid în care vor pluti celulele.

Indiferent de procedura utilizată, urmează să se efectueze examinarea celulelor la microscop.

Clasa V, cea mai gravă

Testul Babeş-Papanicolau poate ridica suspiciunea infectării cu HPV, dar poate arăta şi prezenţa unor infecţii determinate de fungi, de bacterii sau de paraziţi.

Un rezultat anormal poate detecta modificările celulare precanceroase şi canceroase. Interpretarea analizei Babeş-Papanicolau se poate face după cele cinci clase stabilite după gradul de modificare a celulelor din colul uterin.

Astfel, clasa I reprezintă existenţa unor celule normale. La clasa II sunt încadrate celulele cu modificări atipice. Clasa III arată o citologie sugestivă, dar neconcludentă pentru malignitate.

Clasa IV indică existenţa unor celule suspecte de malignitate, iar clasa V arată prezenţa unor celule canceroase.

Iată cum descifrezi rezultatul:

ASC - Celule scuamoase anormale. Acest rezultat este structurat în două categorii:

1. ASC-US - celule scuamoase atipice, cu semnificaţie nedeterminată. Uneori, modificările celulelor pot fi cauzate de prezenţa infecţiei cu HPV, dar pot fi şi alţi factori.

Este necesară efectuarea unui test HPV. Dacă în urma investigaţiei se constată infecţia cu HPV, medicul recomandă colposcopie şi tratament.

Pe de altă parte, un rezultat HPV negativ poate asigura pacienta de absenţa unor celule precanceroase sau canceroase.

2. ASC-H - celule scuamoase atipice, care pot indica un risc crescut de leziuni scuamoase intraepiteliale.

Leziunile de tip ASC-H au un risc mai mare de a fi asociate cu leziuni precanceroase decât ASC-US.

Prescurtarea LSIL înseamnă o leziune intraepitelială scuamoasă de risc scăzut.

Aceasta are risc de până la 15% să progreseze spre o leziune severă, restul vindecându-se cu tratament. Dacă e prezentă, se urmăreşte evoluţia leziunii la fiecare şase luni.

Prin HSIL se înţelege existenţa unei leziuni intraepiteliale scuamoase de risc înalt.

HSIL este o categorie în care intră modificările celulare severe (aproape 20% din cazurile de HSIL evoluează spre cancer de col uterin).

AGC-NOS – celule glandulare atipice.

AGC-FN - celule glandulare atipice în favoarea neoplaziei.

AIS - adenocarcinom în situ (precursor al cancerului).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ