Cum e mai sănătos să mănânci ouăle

| 28 mar, 2014

In functie de cum il prepari si cat de des apelezi la el, oul iti poate fi bun prieten sau... nu putem zice chiar dusman, dar un amic mai capricios.

Aliment-minune si sursa de proteine de cea mai buna calitate, oul a intrat in vizorul unor nutritionisti mai zelosi care s-au grabit sa-i gaseasca defecte: ba ca ingrasa, ba ca ridica nivelul colesterolului, ba ca prezinta risc de alergii si intoxicatii. Da, oul are indicatii, contraindicatii si necesita precautii. Totul e sa-l integram cu cap in dieta noastra!

Albus versus galbenus

Galbenusul

Gasesti in el vitaminele A, D, E K, colina (o vitamina din complexul B), minerale ( zinc, fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu, fier), proteine si acizi grasi nesaturati.

Avantaje: previne cataracta si alte boli de ochi, imbunatateste memoria, dezvolta armonios sistemul nervos. In plus, este extrem de satios.

Dezavantaje: are un continut ridicat de colesterol, fapt care nu-l recomanda consumului zilnic.

Albusul

Este partea "soft" a oului, recomandata tuturor, fara rezerve. Contine cele mai de soi proteine, printre care ovoalbumina, sursa de aminoacizi esentiali necesari organismului.

Avantaje: nu contine grasimi si colesterol.

Dezavantaje: are mai putin gust. Bezelele nu se pun - dulcele din zahar si albus batut e delicios, dar nesanatos!

Stiai? Oul de prepelita e de aproape patru ori mai bogat in vitamine decat cel de gaina.

Parerea specialistului

Maria Spiridon, dietetician, Centrul Medical Medsana, recomanda consumul de oua fierte moi, cleioase, intrucat sunt mult mai usor digerabile, fata de ouale fierte tari, care se digera mai greu. In functie de tipul de ou, se va alege metoda de preparare - cele de gaina sau de prepelita se prepara prin fierbere, indicate fiind cele cleioase; ouale de rata se recomanda a fi fierte tari pentru a evita infestarea cu salmonela!

Tag-uri: oua
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ